Проучване сочи, че страните от ЕС не успяват да защитят малцинствата

Проучване сочи, че страните от ЕС не успяват да защитят малцинствата

Малцинствата в Европейския съюз говорят за високи нива на дискриминация, съобщи Агенцията на ЕС за основните права и критично обобщи, че през последното десетилетие ситуацията не се е променила особено.

"Днес новите резултатите показват, че законите и политиките в недостатъчна степен защитават хората, на които би трябвало да служат", каза директорът на агенцията Майкъл О'Флахърти, цитиран от ДПА.

Агенцията представи изследване, проведено във всички 28 страни на съюза сред 2500 души от малцинства - ромски или сред хора с турски, северноафрикански и южноазиатски корени.

В сравнение с аналогично проучване от 2008 г., анкетираните са изпитали почти същите равнища на нетолерантност и омраза, както и преди десет години.

В новото изследване 38 на сто от анкетираните казват, че са били дискриминирани през последните пет години, по-специално когато са си търсили работа.

 

Особено засегнати са били хората от Северна Африка и от района, южно от Сахара, както и ромите. След имигрантите второ поколение 31 на сто са били подложени на тормоз заради произхода си - половината от анкетираните от тази група са съобщили за поне шест такива случая през последните пет години.

"С всеки акт на дискриминация и омраза накърняваме социалната кохезия и създаване неравенства, които влияят пагубно на цели поколения, засилвайки алиенацията, която може в крайна сметка да има унищожителни последици", подчерта О'Флахърти.

Според изследването представителите на малцинствата имат по-голямо доверие на институциите, отколкото населението като цяло, и много от тях смятат, че са силно свързани със страните, в които живеят.

Споделяне

Още от Европа