Проучвателните преговори за съставяне на коалиция в Германия започват на 7 януари

Ангела Меркел

Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите ще започнат на 7 януари проучвателни преговори за съставяне на коалиционно правителство.

 

Това се посочва в съвместно изявление след състоялата се в сряда в Берлин среща на представители на Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Германската
социалдемократическа партия, съобщи Ройтерс.

"На 7 януари ще проведем първия кръг от консултациите, след които ще последват други от 8 до 11 януари, така че до 12 януари 2018 г. да представим резултатите, които ще обсъдят ръководните органи на партиите и парламентарните групи", се казва още в
изявлението.

На днешната среща трите партии са съгласували също темите на преговорите: финансите, данъчната политика, икономическото развитие, външната и европейската политика и цифровизацията.

 

Почти необезпокоени от неуспеха на Ангела Меркел да състави правителство след изборите през септември, много германци приемат спокойно изгледите за още няколко месеца коалиционни преговори, пише в сряда агенция Ройтерс.

Страната е свикнала с продължителни преходи, но този е най-дългият от обединението през 1990 г. От изборите минаха 87 дни, а малцина експерти очакват да бъде съставено правителство преди март.

Лидерите от ЕС се опасяват от забавяне на интеграционните планове в еврозоната, някои от които трябва да подсилят банковата система, а много икономисти предупреждават, че най-голямата икономика в Европа трябва да се реформира и да инвестира в широколентовото предаване на данни и инфраструктурата, за да остане конкурентноспособна.

Но като временен канцлер Меркел гласува на срещите на върха на ЕС, парламентът приема законите, изисквани от международните мандати, местните власти се борят с молбите за убежище, а светлите перспективи в най-голямата икономика в Европа повдигат настроението, отбелязва агенцията.

Вътрешното и външното търсене водят до стабилен икономически растеж, а въздействието от ниските кредитни лихви и стимулите на Европейската централна банка съдействат за рекордно високи нива на заетост и повишаване на реалните заплати.

Институтът ИФО в Мюнхен повиши своите прогнози миналата седмица и очаква германската икономика да се разрасне с 2,6 процента следващата година - най-високото ниво от 2011 г., но добави, че това може да бъде върховата точка.

Институтът за световна икономика в Кил каза, че забавянето на съставянето на правителство "не представлява икономически риск", но също така отправи предупреждение в по-дългосрочен план.

Това, което усещат много германци, противоречи на мрачните предупреждения, отправени от коментатори миналия месец за задаваща се нестабилност и дори нови избори, след като Меркел, отслабена от загубата на гласове за сметка на крайната десница, беше унижена от провала на преговорите за тристранна коалиция.

Сега тя ухажва социалдемократите, които са неохотни партньори, след като избирателите ги наказаха за споделянето на властта с консерваторите на Меркел през последните четири години, пише Ройтерс.

Меркел, невъзмутима както винаги, се стреми да успокои избирателите и инвеститорите, че нещата вървят нормално в Германия, където повечето досегашни министри остават във временното правителство.

Дори се наблюдава изумителна липса на усещане за спешност що се отнася до преговорите, отчасти за да не бъдат отблъснати скептичните редови членове на социалдемократите. След като партийните лидери се срещнат днес, за да подготвят приблизителен график, не се очакват други преговори преди януари.

Федералната структура на Германия означава, че голяма част от дейностите, засягащи обикновените хора, включително работата по молбите за убежище, жилищните и учебните въпроси, се вършат както обичайно, независимо от Берлин.

"Дойче бан" пусна дълго забавяна скоростна влакова връзка между Берлин и Мюнхен, което бе съпроводено от обичайните проблеми в началото, а коледните базари бяха открити, макар и със засилени мерки за сигурност след нападението миналата година.

Безизходицата не се отразява особено върху преговорите за Брекзит, защото между основните германски партии има консенсус за позицията на Германия и ЕС към Великобритания.

Плановете за реформа в еврозоната обаче са по-спорни, въпреки че Меркел каза в понеделник, че се надява да постигне напредък по въпроса до март.

"Главният възможен отрицателен ефект е, че импулсът (за реформа) в Европа, който бе желан след гласуването за Брекзит, може да бъде загубен", казва пред Ройтерс преподавателят по политика в Кьолнския университет Томас Йегер.

Социалдемократите, решени да оставят ясно своя отпечатък в евентуално коалиционно споразумение с Меркел, подкрепят по-голяма интеграция от нейните консерватори, но са разделени по въпроса дали да се съгласят на "голяма коалиция" с нея.

Техният лидер Мартин Шулц подкрепя предложенията на френския президент Еманюел Макрон за бюджет и финансов министър на еврозоната и иска "Съединени европейски щати" до 2025 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа