Провадия инвестира над 18 млн. лв. в пречиствателна станция

Провадия инвестира над 18 млн. лв. в пречиствателна станция

Община Провадия ще инвестира над 18 млн. лв. в реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция. Проектът се финансира по оперативна програма “Околна среда”.

Предвижда се изграждане на ново механично и биологично пречистване на отпадните води. Така ще се решат екологични проблеми, свързани с опазване чистотата на Черно море, каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. Тя нарече събитието “епохално за Провадия”, защото такава голяма инвестиция не е правена от десетилетия.

В съществуващата пречиствателна станция на Провадия освен битовите се пречистват и отпадните води на повечето предприятия в града. Техните локални пречиствателни съоръжения не работят ефективно. Това води до вливане на непречистени води в река Провадийска, която се влива във Варненско-Белославския езерен комплекс.

Изпълнител на обекта е обединение “Проватон” с водещ партньор “Строителна механизация Казанлък”. Строителният надзор ще се осъществява от консорциум “Хил Консулт – БСК”.

Директорът на обединение “Проватон” Стефан Желязков разкри "тайната" за краткия срок за изпълнение на обекта, с който спечелиха търга. “Ще работим едновременно на няколко строителни площадки”, каза инж. Желязков.

По-късно днес Ивелина Василева открива във Вълчи дол новата канализация в един от кварталите на града. Проектът също се финансира по програма “Околна среда” и е на стойност 9.7 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?