Седем неправителствени организации призовават НС да си свърши работата:

Провал на избора на главен съдебен инспектор ще е пример за порочното отношение на партиите

Вера Чочкова и Теодора Точкова при изслушването си пред гилдията в Съдебната палата. Сн.: БГНЕС

Евентуален нов провал на процедурата за избор на приемник на главния съдебен инспектор Ана Караиванова, чийто мандат изтече в началото на м.г., ще се превърне в олицетворение на неупсешната съдебна реформа, както и на порочното отношение на всички партии към съдебната власт.

Това се казва в отворено писмо на седем от най-изявените неправителствени организации в сферата на правосъдието и човешките права – Български институт за правни инициатива, Български хелзинкски комитет, Институт за развитие на публичната среда, Програма "Достъп до информация", Програма за развитие на съдебната система, Съюз на съдиите в България и Съюз на юристите в България.

Както Mediapool вече писа, има голяма вероятност парламентът за пореден път да не успее да избере главен съдебен инспектор, тъй като ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" не могат да постигнат съгласие и да подкрепят един от двамата кандидати – Вера Чочкова или Теодора Точкова.

Назначаването на ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) препъна както миналия парламент, така и настоящия, тъй като за избора е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите (160 гласа).

"Ако тези съобщения са верни, това би била третата поредна провалена процедура в два парламента след изтичане на мандата на предидущия титуляр през януари 2013 г. и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще остане без ръководство вече повече от две години. Заедно със скандалите около избора на инспектори през декември 2011 г. и януари 2012 г. това окончателно би утвърдило Инспектората като пример за провалите на съдебната реформа и на порочното отношение към съдебната власт от страна на всички политически сили", се посочва в писмото, изпратено до парламентарния шеф Михаил Миков, двамата му заместници Мая Манолова и Алиосман Имамов, както и до лидерите на четирите партии в НС – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.

Според седемте организации евентуален провал на процедурата "ще бъде и конкретна илюстрация за това как с престъпна лекота институция след институция биват оставяни да се делегитимират, да изпаднат в правна безтегловност и да бъдат подкопани от съмнения за надделяване на прикрити интереси при назначенията на ръководствата".

"В момента в парламента има две кандидатури, излъчени след безпрецедентно усилие на професионалната общност и в резултат на конструктивния подход на самото Народно събрание, което остави достатъчно време за номинации и внесе получените предложения. Това е шанс за първи път от много време политическата ни система да даде пример за безукорен избор и България да произведе добра новина по отношение на съдебната реформа. Всичко, което депутатите трябва да направят, е да насрочат избор и да гласуват за онази от двете кандидатури, която считат за по-добра", продължава отвореното писмо, копие от което е изпратено и на ЕК.

До издигането на Вера Чочкова и Теодора Точкова се стигна, след като ССБ предприе инициатива за излъчването на кандидати от кариерата, които са с безупречна репутация. Асоциацията на прокурорите също изненадващо предложи на парламента свой кандидат – Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура. Никоя от четирите партии в парламента обаче не го номинира официално.

Депутатите вече демонстрираха липса на сериозно намерение най-накрая да назначат приемник на Караиванова по време на изслушването на Чочкова и Точкова в началото на юни. Интересът към концепциите им беше повече от вял, като народните представители задаваха предимно общи въпроси на двете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?