Провал на Националния рамков договор след оттегляне на лекарския съюз

Провал на Националния рамков договор след оттегляне на лекарския съюз

Българският лекарски съюз (БЛС) се оттегли в петък от преговорите за Националния рамков договор за 2014 година. Съсловната организация ще заведе дело в Административния съд срещу Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса заради липсата на кворум от страна на членовете му на трета поредна среща.

Председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов цитира текстове от Закона за здравното осигуряване, според които за водене на преговори и одобрение на Националния рамков договор е необходимо присъствието на не по-малко от седмина членове на надзора. По-голямата част от съвета вече два пъти не са се явили, а на третия опит за среща са дошли само трима.

На нито едно от досегашните заседания не са присъствали повече от четирима души, което практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне, посочват от лекарският съюз и подчертават, че управителният съвет на тяхната организация е бил винаги в пълен състав.

Според лекарския съюз, членовете на надзора на здравната каса "умишлено и съзнателно саботират преговорния процес и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014".

Лекарският съюз възприема това като "отказ за преговаряне" и прекратяват участието си "на всички нива и институции, касаещи здравеопазването".

Ще направим всичко възможно, лично аз ще се опитам, включително д-р Тодорова пое ангажимент да направим още една среща другата седмица, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който е член и на надзорния съвет на касата.

Съюзът на медиците имаше искане с новия рамков договор да се увеличат цените на някои клинични пътеки с 5 процента. Според съсловната организация, предложените цени за завишаване заплащането на медицинската дейност са "под 1 процент от бюджета на НЗОК и не биха го нарушили с нищо". Желанието им обаче остана неудовлетворено, а Райчинов заяви, че медиците в страната със сигурност ще протестират по този повод.

Конкретните по-нататъшни действия на съсловната организация ще бъдат обсъдени и решени на заседания от управителните ѝ органи, уточниха от пресцентъра на съюза.

По-рано същия ден на извънредно заседание надзорният съвет на касата прие разпределението на петте процента от оперативния резерв да се определя месец за месец.

Надзорът ще разглежда всеки месец отчетите на изпълнителите на медицинска помощ, като ще се решава за конкретната ситуация как да се разпределят парите, обясниха от касата.

На заседанието надзорът на здравната каса одобри прогнозните обеми и цени на медицинската помощ за 2014 година. Пет процента от резерва на касата са нарочени за предварително разпределение по перото на болничната помощ.

Надзорният съвет е органът, който трябва да решава как да бъде разходван резервът на касата, а не министърът на финансите или министърът на здравеопазването, нито лекарският съюз, коментира Иван Димитров от Българския пациентски форум.

Споделяне

Още от България