Провал на прокуратурата по делото за "Царските конюшни"

Бившият областен управител на София Веселин Пенев е оправдан на първа инстанция

снимка БГНЕС

Спецсъдът оправда бившия областен управител на София Веселин Пенев и оценителката на държавните имоти Юлия Цекова по делото за продажбата на "Царските конюшни". Присъдата може да бъде обжалвана.

Пенев беше обвинен за умишлена безстопанственост и три неизгодни сделки с имота. Според експертизата на държавното обвинение сделката е нанесла щети на държавата за 10.3 милиона лева.

Оценителката Юлия Цекова бе обвинена за това, че е дала неверни занижени оценки за пазарната стойност на имотите,

Преди две години Софийският градски съд обяви сделката за продажбата на терените за нищожна.

Наказателното дело бе връщано четири пъти от съда на прокуратурата за оправяне на най-различни процесуални пропуски и самоотвод на съдебен заседател. Поради тази причина то започна в съдебна фаза над три години след сделката, сключена през 2016 година.

Веселин Пенев реши да продаде земята под "Царски конюшни" за 658 870 лв. без ДДС. Теренът от 7.5 милиона декара бе оценен от експертите на прокуратурата за 10 989 000 лева.

Имотът е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

Междувременно обаче съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени. След това Веселин Пенев се сдоби и с още две обвинения. Едното бе заради нает от областната управа джип, въпреки че той е имал служебен автомобил, а второто – заради продажба на ведомствен апартамент в столичния квартал "Изгрев". И по тях няма присъди.

Адвокатът на Пенев Менко Менков казва, че съдът е обявил, че деянията на Пенев са несъставомерни, съобщава "Сега".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?