Провал за обвинението по делото срещу нападателя на Доган

Октай Енимехмедов бе оправдан за опит за убийство, но получи 3 години и половина за заплаха

Снимка: БГНЕС

Сериозен провал претърпя в сряда прокуратурата в опита си да докаже преквалифицираното си обвинение срещу Октай Енимехмедов, нападнал на 19 януари м.г. с газов пистолет почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Софийският градски съд (СГС) оправда подсъдимия по обвинението, че умишлено е опитал да убие вече бившия политик и му наложи само 3 години и половина затвор за това, че чрез действията си е провокирал Доган да почувства заплаха за живота си.

Преди да чуе присъдата си Енимехмедов се обърна към съдебния състав с думите: "Оставам с впечатлението, че обществото е изгубило вяра, че сред нас съществуват герои, които излагат на риск живота си, за да защитят най-скъпите ценности за един народ. Отказвам да се приема за виновен заради съществуването си, за способностите ми, за това, което исках да направя и го направих добре".

Добави и, че "свободен по дух, роб по участ, студент" е проявил "доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология".

"В действията си бях воден изцяло от чувството за дълг. Считам, че службите на Държавна сигурност не им е мястото във властта и не им е мястото при тези, които представляват турците", заяви още подсъдимият, обръщайки се към състава: "Топката е във вашите ръце. Вие решавате на кого да я подадете – на нас бъдещите архитекти или към старите играчи".

Присъдата на Енимехмедов драматично се размина с очакванията на държавното обвинение, което настоя по време на заключителните пледоарии той да лежи 17 години зад решетките. Мотивите на прокуратурата бяха основани на заключенията от балистичната експертиза, според която той натиснал на три пъти спусъка в опит да произведе изстрел.

Според друго комплексно съдебно-медицинско и балистично изследване пък уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът е толкова близо до черепа, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош. Именно тези заключения на вещите лица станаха повод прокуратурата да промени в движение първоначално повдигнатото обвинение на Енимехмедов – за едро хулиганство и заплаха с убийство.

Преквалификацията на делото бе направена под личния надзор на новоназначения тогава главен прокурор Сотир Цацаров, който в поредица медийни изяви обясняваше на обществото кое налага Енимехмедов да бъде обвинен в по-тежко престъпление. Дори се стигна до конфронтация между обвинител №1 и МВР, тъй като полицейските психолози, работещи по случая, заключиха набързо, че нападателят на Доган нямал намерение да го убива, а само да му покаже, че е уязвим.

Това становище предизвика нескрито възмущение от страна на ДПС и лично на новоизрбания тогава наследник на Доган – Лютви Местан. От движението многократно настояха обвинението на Енимехмедов да бъде преквалифицирано, което в крайна сметка се случи.

Самият Ахмед Доган се отказа от всякакви претенции към подсъдимия още в началото на процеса и демонстрира явно нежелание да се яви като свидетел в съда, предоставяйки на няколко пъти медицински свидетелства, че изживява депресия и не би могъл да присъства в съдебната зала. Така, въпреки настояването на Енимехмедов за разпит на Доган, той бе заличен от списъка.

Разпитани бяха останалите ръководни фактори в ДПС, присъствали на нападението, сред които Местан, бившият зам.-председател на партията Христо Бисеров, Мустафа Карадайъ и други. Всички те свидетелстваха, че лидерът им е преживял изключително тежко инцидента, както и че всички са помислили първоначално, че нападателят го е убил.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?