Провалът на държавата и цената да имаш "единствен шанс за работа"

Бившия завод "Миджур" край Горни Лом, сн. БГНЕС

Държавата не си върши работата, а данъкоплатците свикнаха с некомпетентността и отказа ѝ да изпълнява задълженията си.

При поредния взрив в завод за боеприпаси обаче загинаха 15 души, чиито близки никога няма да приемат загубата им и ще търсят виновните за трагедията извън празното говорене и взаимните обвинения на политиците.

Практиката показва, че прокуратурата и съдът ще се нуждаят от години, за да установят виновните, а е твърде вероятно да се окаже, че такива няма.

Още в първите часове след трагедията обаче е ясно, че проблемът е системен – нежеланието на държавата да регулира един много печеливш сектор.

Това е поредният инцидент в бившия завод "Миджур" край Горни Лом, а само преди няколко седмици проверка на Инспекцията по труда е засякла фрапантни нарушения, сред които старо оборудване, занижени мерки за сигурност и други. От своя страна служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР е установила 3 нарушения на специалните разпоредби.

"Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията... Този завод повече не трябва да работи", каза социалният министър Йордан Христосков.

След което в опита си да обясни защо това досега не е станало, добави, че предприятието е било "единственият шанс за работа" въпреки мизерното заплащане.

Желанието за запазване на работни места обаче не може да оправдае държавата, която позволява на сектор, генериращ сериозни печалби, да работи години наред при условия, които водят до системно повтарящи се трагедии.

Липсата на политическа воля за налагането и спазване на правилата е практика в България, но в случая цената се измерва с човешки живот ... а не само с пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари