Провалът на парламентарния контрол доведе до нови атаки срещу управляващите

Депутатите от ГЕРБ Цецка Цачева и Красимир Велчев преди заседанието на парламента. Сн. БГНЕС

Народното събрание прекрати заседанието си в петък заради липса на кворум, точно преди да се проведе парламентарния контрол. Това предизвика остри реакции от страна на БСП, които обвиниха ГЕРБ, че крият своите министри.

В петък сутринта в пленарната зала имаше обичайния за деня брой от около 130 депутати при регистрирани 150 души. Заседанието започна с избора на Гроздан Илиев за член на Конституционния съд и тримата членове на комисията за конфискация, но веднага след това повечето народни представители се разотидоха.

За да продължи работата си, парламентът имаше нужда от 76 присъстващи в залата депутати (половината от регистрираните 150 плюс 1 – бел. ред.). БСП и ДПС обаче напуснаха залата, а същото сториха и половината от хората на ГЕРБ и кворумът не бе събран.

Веднага след това БСП обявиха, че ще поискат с писмо до председателя на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание във вторник, за може да се проведе проваленият в петък парламентарен контрол.

Депутатът от БСП Михаил Миков коментира, че липсата на кворум не е бил пречка да се състоят питанията към министрите, но целта била да се скрие правителството и то да избяга от отговорност.

"Въпреки че правителството е в оставка, министрите трябва да отговарят на въпроси. ГЕРБ бяга от дневния ред на обществото. ГЕРБ се опитва след подаването на оставка от правителството да го раздава опозиция, да се прилепи към справедливите искания на хората, които бяха предизвикани от това управление", каза Миков.

Той попита къде са депутатите от ГЕРБ и съпредседателят на тяхната парламентарна група Красимир Велчев, като иронично го определи като "радетел на трудовата дисциплина".

Миков обясни, че зададените въпроси към министрите са били стотици - "за далаверите на Нона Караджова, за проблемите в земеделието, със снабдяването на болниците с лекарства и осигуряването на здравето на българските граждани, включително за проблемите с електроразпределителните дружества".

Милена Христова от БСП обясни как министър Делян Добрев се скрил, за да не отговори на въпрос за ВМЗ-Сопот. "ГЕРБ си отиде от власт, абсолютно загубвайки достойнството си", каза и Мая Манолова (БСП).

В отговор на въпрос за папката "Лале", Михаил Миков, който беше министър на вътрешните работи в кабинета "Станишев", каза, че за тази и за други папки знаел доста неща, но за разлика от премиера, спазвал законите.

В отговор на нападките заместник-председателят на Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни, че е разочарована от опозицията. Тя коментира, че липсата на кворум е била по вина на опозицията, чиито депутати са присъствали в залата и не са гласували.

Осигуряването на кворума обаче винаги е бил задължение на мнозинството, което със своите 117 депутати лесно може да осигури 76 човека в пленарна зала.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев допълни в този смисъл, че единственото управляващите са вършили някаква работа в този парламент.

"Четири години се мъчим със 117 депутати да вършим законодателна дейност, мисля, че с успех", каза Главчев. "Проблемът на опозицията е парламентарният контрол, затова, подчерта той, те можеха да съберат 123-ма души и да продължи заседанието. Освен това БСП бяха заявили, че тази седмица няма да участват в работата на парламента. Не можем да знаем какви са техните настроения и дали ще дойдат, когато се гледат закони - така, че днес те можеха да покажат, че също могат да "държат кворум", допълни той.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?