Провалени експертизи отложиха за есента делото срещу бивш БДЖ-шеф

Заради една оспорена и две отложени експертизи за пореден път в сряда Софийският градски съд отложи делото срещу бившия директор на “Българските държавни железници“ (БДЖ) Христо Монов, който е обвинен за умишлена безстопанственост при сключване на договори за закупуване на рециклирани вагони и заради неизгодни ремонти.

 

Следващото заседание на съдебния състав е насрочено за 3 октомври, когато вече трябва да да готови експертизите, които трябваше сега да се приемат. Две от тях обаче бяха отложени, тъй като вещото лице по тях поиска да бъде отписан заради болест. Съдебният състав трябва да намери ново вещо лице за тези експертизи, което е доста трудно и се изискват специални умения.

 

Третата експертиза беше съдебно-счетоводна, по време на изслушването възникнаха много въпроси от страна на съда, на които вещото лице Юлка Дянкова не можа да отговори и затова експертизата не беше приета. Вещото лице трябва да подготви отговори на тези въпроси за следващото съдебно заседание. Съдът е получил документация, която е изискал от германската прокуратура, но прокурорът по делото тепърва ще се запознава с нея.

 

Срещу Монов има внесени два обвинителни акта. Единият бе внесен през август 2012 г. и е заради договор от 2007 г., възлагащ на фирма "Мавимекс" жп ремонти, по които били платени авансово 112 хил. лв., но сделката пропаднала и железниците трябвало да платят нови 57 хил. лв. Другото обвинение бе повдигнато още през април 2011 г. за нанесена щета от 26 млн. лв. заради закупени 32 рециклирани вагона от швейцарската фирма “Арвеск“ на цена от 32.2 млн. догара, при положение, че пазарната им стойност била малко над 6 млн. лв.

Споделяне

Още от България