Провалените коледни надбавки на пенсионерите или какво казва Дянков

Симеон Дянков, Сн: БГНЕС

В четвъртък от Европейската комисия разпространиха писмо, в което с доста хладен тон се казваше, че няма връзка между плащанията по еврофондовете и коледните добавки на пенсионерите в България.

Репликата от Брюксел бе в отговор на нееднократните обяснения на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, че плащанията по европейските фондове към България са се забавили и по тази причина в бюджета няма средства да се дадат коледни надбавки към пенсиите.

Така пенсионерите останаха без надбавки.

Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове. Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи”, написаха от Брюксел.

Само седмица по-рано министър Дянков повтори пред националното радио обяснението си отпреди коледните празници, че "заради закъснял превод от Брюксел в националния бюджет пенсионерите не са получили добавки за Коледа".

"Парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 г.", каза на 5 януари Дянков.

Именно повтарянето на това обяснение дойде в повече на Брюксел и предизвика репликата на ЕК.

Късно вечерта в четвъртък от финансовото министерство пуснаха отговора на Дянков.

"Има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз", казва министърът.

След което упорито повтаря обяснението си отпреди дни: "При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел".

"Този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1.1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.“, продължи министърът.

"За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година", каза още вицепремиерът.

Това обяснение обаче се разминава с друго на министъра, дадено пред Нова телевизия само ден преди писмото от Брюксел или на 9 януари.

"...2012 г. завършихме по-добре от прогнозите в бюджета - вместо да изхарчим дефицит от милиард и сто милиона, изхарчихме дефицит някъде от около 360-370 милиона и затова се появява тази разлика, която остана във фискалния резерв, един вид фискалният резерв ни е със 750 милиона по-голям, отколкото бяха прогнозите спрямо бюджета".

От тези думи на министъра излиза, че дори ако парите от Брюксел - около 800 млн. лв. - не бяха дошли, с даването на коледни надбавки за пенсионерите държавата пак щеше да се събере в планирания дефицит. Да не говорим, че тези надбавки нямаше да струват 800 млн. лв., а много по-малко, защото само компенсирането на пенсиите от април за няколкогодишната инфлация ще излезе около 600 млн. лв. до края на годината.

Освен ако министърът не е искал да каже друго...

И той го казва: "Тези пари сега са във фискалния резерв, това ни позволява пък да не влизаме в нови дългове, да не харчим нови лихви и оттам всъщност излиза възможността за. . . по време на годината, това няма да стане януари, трябва разговори в Министерския съвет, все още не са се състояли, за определени сектори да се увеличат допълнително доходите, но тези разговори ще ги има предполагам февруари - март, няма да са сега (...)".

Или, ако се тълкуват последните думи - стиснахме пари, които предизборно ще харчим както намерим за добре и за каквото намерим за добре. Нещо, което традиционно се практикува в България от управляващата партия или коалиция в годината на изборите. И което, действително, нямаше да може да се случи точно по този начин, както планира министърът, ако правителството бе одобрило и раздало коледни надбавки за пенсионерите. Нали те щяха да се забравят до изборите през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари