Провали се аукцион на държавни ценни книжа за 50 млн. лева

Слаб интерес, повишени лихви и въпроси как ще се финансира планираният от кабинета 1 млрд. дълг

Провали се аукцион на държавни ценни книжа за 50 млн. лева

Финансовото министерство отмени аукцион на държавни ценни книжа (ДЦК) за 50 милиона лева, проведен от БНБ. На фона на общественото недоверие към правителството, включително и към финансовата му политика, което стана ясно от възраженията към предстоящата актуализация на бюджета, възникват съмнения за пласирането на планирания от нов дълг в размер на 1 милиард лева.

Всички поръчки са били отхвърлени при рязко нарастване на доходността, предаде economix.bg във вторник. Според официалното съобщение на Министерството на финансите, то е отхвърлило "всички постъпили поръчки на проведения на 22 юли аукцион за продажба на 50 млн. лв. 10.5 годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 9 юли 2023 година. Причината е възникнал технически проблем, поради който част от участниците не са могли да подадат своите заявки".

И в съобщението на БНБ не се посочва причината за провала на аукциона, но данните са красноречиви – средната доходност на постъпилите поръчки с оставащ срок до падежа под 10 години е била 4.01%, сериозен ръст спрямо 3.43%, постигнати през май по същата емисия, посочва economix.

Обявената емисия се продава на части. В понеделник са били предложени 50 000 000 лв. с лихвен процент 4 % годишно.

До участие в аукциона са били допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 58 400 000 лв., в т. ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 6 100 000 лв. Тъй като цените са близки до номинала, минималната доходност до падежа е 3.82%, а най-високата – 4.29%. Тази емисия бе пусната през януари и тогава събра 3.54 пъти повече поръчки от предложеното, при следващите три аукциона търсенето превишаваше предлагането два пъти, за да се стигне до сегашното скромно участие.

Според сайта повишаването на доходността на ДЦК се дължи на развитието на световните пазари и на увеличаването на политическия риск на България. Провалът на тази емисия поставя под съмнение плановете на кабинета да пласира 1 млрд. лева нов дълг, включително с цел да рефинансира извънредната шестмесечна емисия за 800 млн. лева през август.

Икономисти веднага обърнаха внимание на провала на емисията. Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" отбеляза във Фейсбук: "Провал на емисия вътрешен дълг за 50 млн.лв - много слаб интерес и повишени лихви. Проявяват се негативните ефекти от актуализацията на бюджета. А сега как ще се финансира 1 млрд. дълг".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес