Провали се проектът за пустинни слънчеви централи, снабдяващи Европа с ток

Провали се проектът за пустинни слънчеви централи, снабдяващи Европа с ток

Провали се грандиозният проект "Дезертек" (Desertec), който стартира преди пет години и предвиждаше да се изградят големи слънчеви електроцентрали в пустините на Северна Африка и Близкия изток, които да доставят до 2050 г. на Европа 15 процента от необходимата ѝ електроенергия.

Зад инициативата за добив на чиста енергия от пустините стояха 19 световни компании, които трябваше да похарчат 400 млрд. долара за реализацията на амбициозния проект.

В "слънчевия" консорциум влизаха крупни концерни като швейцарския конгломерат "ЕйБиБи" (ABB), германските “Сименс“ (Siemens), Е.ОН (E.ON), "ЕрВеЕ" (RWE) и "Бош" (Bosch), както и финансови институции като “Дойче банк“ и “Нордбанк“, презастрахователя “Мюних ре“ и др. специализирани в соларните технологии компании. След редица противоречия за финансирането и постоянната политическа нестабилност в държавите, където трябваше да бъдат построени електроцентралите, консорциумът призна поражението си.

След проведена в Рим среща станало ясно, че само трима от участниците в проекта продължават да стоят зад него, предаде Ройтерс във вторник.

Това са саудитската компания "ЕйСиДабъюЕй пауър" (ACWA Power), германската RWE и китайският енергоразпределител "ЕсДжиСиСи (SGCC), които са решили да продължат проекта в "адаптиран формат" като доставчик на услуги в Северна Африка и Близкия Изток.

"Разходите са прекалено високи и някои компании заявиха, че нямат интерес към Близкия Изток и Северна Африка", каза изпълнителният директор на "Дезертек" Пол ван Сон пред журналисти, опитвайки да обясни защо толкова много акционери се оттеглят от консорциума.

Според експерти цената на проекта е прекалено висока и рискова и заради бума на соларни мощности в самата Европа през последните години, което поставя под въпрос нуждата ѝ от внос на друга енергия.

Споделяне

Още от Бизнес