Провали се търгът за "военното НДК"

Провали се търгът за "военното НДК"

Само един кандидат е проявил интерес към придобиването на националния армейски комплекс на бул. "Скобелев" в София, известен като "военното НДК", и е купил тръжна документация. Срокът за закупуването на документацията изтече в петък. Още два работни дни – до 30 юни, могат да се подават оферти, съобщиха за Меdiapool oт Министерството на отбраната. По закон обаче търгът трябва да бъде обявен за непроведен дори и да бъде подадена офертата, тъй като ще бъде единствена.

След това има опция в едномесечен срок да се обяви нов търг, но при същата начална цена, посочиха от МО. Тогава, ако има подадена пак само една оферта, мегакомплексът може да бъде продаден, но не под обявената цена.

Според юристи обаче втори търг има възможност да бъде обявен и на занижена до 50% цена.

Националният армейски комплекс бе предложен за продажба с начална цена около 100 млн. лева - данъчната оценка от 70 млн. лева плюс 40%. Депозитът за участие в търга е близо 5 млн. лева, а тръжните документи са на цена 2160 лева. Военният министър Николай Цонев беше заявил, че очаква да бъде продадено обаче за минимум 150 млн. лева.

Монументалният комплекс бе изкаран на тезгяха като незавършен строителен обект, тъй като издаването на необходимите документи за завършен би отнело много време и мандатът на управляващите няма да стигне, за да се реализира апетитната сделка.

Комплексът е разположен на 14 дка на централния столичен бул. "Скобелев" 23 между Петте кьошета и НДК. В него са включени подземен паркинг, кино-конферентна зала, офиси, магазини, хотелска част, ресторанти и спа-център.

Решението за строителството на огромния комплекс върху терена на бившия Военно-исторически музей бе взето през 2004 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. Строителството се проточи и по времето на наследника му Веселин Близнаков, също от квотата на НДСВ.

По официални данни строежът на комплексът е струвал 20 млн. лева.

Към комплекса предяви претенции прокуратурата, но Цонев отсече, че ще се продава.

Споделяне

Още по темата

Още от България