Провалиха се преговорите за продажбата на "Опел"

Продължилите през цялата нощ срещу четвъртък преговори за бъдещето на германската компания за производство на автомобили "Опел" се провалиха и не се стигна до решение кой да придобие комапинята, която е европейско подразделение на "Дженерал мотърс", съобщават агенциите в четвъртък.

Сделка се отлага поради факта, че американският автомобилостроител, застрашен от банкрут, е поискал допълнително финансиране от 300 млн. евро от германското правителство , за да може "Опел" да продължи да функционира.

Берлин настоя за допълнителна информация от "Дженерал мотърс" и американската хазна, преди да изберат предпочитания от тях купувач, и обвини американците за провала на преговорите, като заяви, че "Опел" би изпаднал в несъстоятелност, ако сделката не бъде завършена до петък вечер.

Един от тримата кандидати за сделката се оттегли – регистрираният в Белгия холдинг "RHJ International SA", като в борбата за закупуването на компанията остават "Фиат" и канадската фирма "Магна". Все още е възможно в надпреварата да се включи китайската автомобилна компания "Beijing Automotive Industry Corporation" (BAIC).

Притеснението сред ръководството на "Дженерал Мотърс" нараства, защото наближава крайният срок за преструктуриране на компанията, определен от американското правителство - 1 юни, а ходът на Германия отново отлага възможността за бърза реорганизация. Така компанията все повече се приближава към банкрута.

Германското правителство пък се опасява от поголовни съкращения на работници от "Опел", който дава хляб на близо 50 хиляди души в страната. Този процес със сигурност ще се разпространи и извън Германия заради многобройните предприятия на "Дженерал Мотърс Европа".

Споделяне

Още от Бизнес