Провъзгласяването на Малорусия - предизборен ход на Кремъл или опит да се издействат пари от Москва

Провъзгласяването на Малорусия - предизборен ход на Кремъл или опит да се издействат пари от Москва

Коментирайки изявлението на украински сепаратисти, че вместо Украйна се създава нова държава под името Малорусия със столица Донецк, руският вестник "Независимая газета" лансира версията, че става дума за сценарий, договорен с Москва. Лидерът на провъзгласената по-рано в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко огласи проекта точно преди поредното заседание на тристранната работна група за уреждане на конфликта в Минск. То може сериозно да промени дневния ред на срещата, смята изданието.

Дори делегатът на ДНР в контактната група Денис Пушилин нарича инициативата за Малорусия "нееднозначна", макар и потенциално интересна, ако се обсъди всестранно.

Предложението на Захарченко крие риск от дипломатически скандал, посочва всекидневникът. Правителствата на Германия и на Франция, страни гаранти на Минските споразумения, настояха вече Русия да реагира негативно.

Според цитирани в статията източници, близки до администрацията на руския президент Владимир Путин, сепаратистките лидери в Донбас са длъжни да съгласуват действията си с Москва, защото са в критична зависимост от нея. Остава неясно обаче с кого точно е съгласувал Захарченко новото си изявление.

Инициативата за Малорусия изобщо няма връзка с политиката, смята московският политолог Алексей Чеснаков. "Проектът е дело на писатели и блогъри, близки до ръководството на ДНР. Мнозина в самото ръководство смятат, че не е съгласуван", казва той.

Според украинския външен министър Павло Климкин обаче станалото показва, че Кремъл иска да действа в Донбас по същия сценарий, по който Абхазия се е отцепила от Грузия.

Аналитикът Николай Миронов нарича Захарченко "опитен политик". А само ограничен човек би могъл да прави подобни изявления, и то преди срещата на контактната група, без да ги съгласува с Москва, добавя той.

Лидерът на ДНР може просто да се е изгубил сред кулите на Кремъл, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Изявлението му е съгласувано с някого от Москва, това е очевидно. С кого обаче - остава голям въпрос", казва експертът. Според него замисълът е бил "да изплашим Запада, да покажем: вижте, ако не направите отстъпки, ще се появи Малорусия на Захарченко".

Провъзгласяването на "Малорусия" изглежда като огледален отговор на дискутираната сега в Киев инициатива на украинския президент Петро Порошенко да се разработи закон за реинтеграция на Донбас в състава на Украйна, посочва анализаторът Андрей Девятков пред "РБК".

Законопроектът предвижда териториите на сепаратистките републики да бъдат обявени за окупирани зони, а в някои райони край фронта да се въведе военно положение. Ако Украйна приеме този акт, "Минските споразумения ще изгубят всякакъв смисъл", добавя експертът.

Откакто трае украинският конфликт, в региона "са формирани собствени елити, които ще посрещнат на нож новия курс и няма да го подкрепят. Според мен изявлението е направено с цел получаване на допълнителна финансова помощ от Русия", заявява за "Правда" коментаторът Кирил Молчанов.

Идеята за държава "Малорусия" не е толкова налудничава, твърди пред "Собеседник" колегата му Аркадий Дубнов. Кремъл ще може сега да заговори колко е опасно, че Киев протака изпълнението на Минските споразумения, както ги разбират в Москва, и че това може да предизвика по-нататъшна ескалация на напрежението, включително в Европа.

Политтехнолозите на руската власт очакват това да предизвика нов натиск върху Украйна и "нов консенсус около (президента Владимир) Путин" в Русия. Ето "възможност (. . .) да се зомбират руските зрители, та да си спомнят, че от тях се чака правилно политическо волеизявление на предстоящите избори" за държавен глава през 2018 г., обяснява експертът.

И Кремъл, и дори ДНР веднага отказаха да подкрепят проекта "Малорусия", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар.

Москва "бързо и шумно скастри" авторите - това сочи, че "идеята за провъзгласяване на Малорусия наподобява повече местна самодейност, отколкото комбинация на Кремъл, което оставя открит въпроса дали Москва контролира ситуацията в Донецк", пише вестникът.

"Събитията в Украйна от последните години са толкова нелепи, че отдавна не се поддават на разумно осмисляне", резюмира в материал по същата тема "Московский комсомолец".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?