Проверка дали неработещата държавна ТЕЦ е оскъпила тока

Бизнесът сезира МВР и ДАНС, БЕХ обвини търговците с безлимитни офурти, а те го опровергават

Проверка дали неработещата държавна ТЕЦ е оскъпила тока

Енергийният регулатор започва проверка дали неучастието на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" на пазара на електроенергия до довела до регистрираните в последните десетина дни рекордно високи цени на борсата за ток. Бизнес организациите ще сезират МВР и ДАНС  за "зловредното управление" на енергетиката в ущърб на потребителите и в полза на определени лица. Шефът на "Българския енергиен холдинг" Валентин Николов оборва работодателите, че има дефицит на електроенергия у нас щом енергия, равняваща се на работата на единия реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той посочи, че причината за скока на цените е във възможността да се предлагат от страна на купувачите на електроенергия безлимитни договори на продавачите и смята, че това може да се прекрати със законодателни промени. Търговците пък на свой ред отхвърлиха твърденията му, че цените се надуват заради предложенията им за максимални цени от 6 хил. лв. за мегаватчас са едва 0.2 на сто от предложените в последно време количества, а не 90 на сто, както твърди Николов,

Така в сряда драмата със свободните цени на електроенергията продължава. Независимо че ТЕЦ "Марица Изток 2" (МИ2) вече пусна четири от блоковете си за свободния пазар, а в резултат на това цените в предишните два дни намаляха –  330 лв./МВтч миналата седмица на 211.48 лв з адоставките на 12 август., бизнесът продължава да е недоволен. Той настоя преди ден за оставките на министъра на енергетиката Андрей Живков и шефовете на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който е собственик на електроцентралата, на нейното ръководство, както и на това на "Националната електрическа компания" и на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), които според индустриалците са допуснали екстремното поскъпване на електроенергията.      

"Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират", обясни Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев пред БНТ в сряда.

Бизнесът: Саботаж, престъпление или диверсия

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", заяви Велев и допълни, че работодателите официално ще сезират ДАНС и МВР да се захванат с този случай. Подозренията на бизнеса са, "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия"..

"Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", заяви представителят на бизнеса.

Именно за манипулации започна проверка Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която обяви в сряда, че е поискала от ТЕЦ МИ2, от ЕСО и от "Българската независима енергийна борса" данни за действията им на пазара от 15 юли до 15 август, за да анализира дали  неучастието на генериращи мощности на държавната въглищна централа на пазара "Ден напред" на борсата влияе върху динамиката на цените на едро на електроенергията.

Пак съмнения и проверка за манипулации

Трите дружества трябва да предоставят информацията в 10-дневен срок, след което съставена в регулатора комисия ще я проучи е ще изготви доклад дали са извършени нарушения. Той ще бъде обсъден на заседание на КЕВР и според изводите и констатациите в него ще се реши дали да се образува производство за манипулации на пазара.

Това не е първият път, в който енергийният регулатор започва подобни производство – обикновено след сигнали на работодателите, но досега за нито едно от тях не е съобщавано да е установило машинации.

Шефът на БЕХ Валентин Николов обаче има друг прочит на кризата с цените на електроенергията на свободния пазар. Според него проблемът е в безлимитните договори, които предлагат на борсата търговците на ток.

"Това е все едно да отидеш ти да си купиш тухли за къщата и да дойде строител на небостъргач и да каже, че взема неограничено количество тухли, без значение каква е цената. Това вдига цената и на твоите тухли", обясни той ситуацията пред бТВ.  

Износ, безлимитни оферти и несвързан пазар

Според него единият от проблемите е износът на електроенергия – в момента все едно единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" работи за износ. Вторият е, че в момента 80 процента от търговците на ток търсят безлимитен ток, докато преди година това са правили между 5 и 10 на сто от купувачите на електроенергия. Сега всички търговци са предоговорили своите договори , които включват борсова цена плюс сигурна надбавка, и целият риск е за крайните потребители на предлаганата от тях електроенергия.

Николов, който е бивш председател на комисията по енергетиката в 44-тия парламент и внесе голямата част от поправките в закона за енергетиката относно пазарните реформи, смята, че проблемът с безлимитните договори може да се реши със законова корекция или с намесата на Комисията за защита на конкуренцията. Тя може да образува производство за анализ на състоянието на пазара на електроенергия и да наложи санкции или да предложи мерки за решаване на установени проблеми..

"Има много голяма конкуренция на пазара, но няма конкурентен пазар заради безлимитните договори. Няма дефицит, при условие, че изнасяме. В момента енергетиката работи с всички възможни мощности. Вече работят 5 блока на ТЕЦ "Марица изток 2" и това не намали цената на тока", посочи директорът на БЕХ.

Търговците: Проблемът е в липсата на избор и куп задължения

От Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) обаче отхвърлят твърдението на Николов за изкривяването на пазара заради предлаганите от тях безлимитни оферти. Нелимитираните оферти, тоест оферти по максимални цени, които са 6000 лв./МВтч, са под 0.2% от търсенето", посочва организацията на едни от най-големите търговци на ток у нас в писмо до премиера, енергийния министър, шефа на енергийния регулатор и до самия шеф на БЕХ.

Търговците на електроенергия обясняват, че предлагат на клиентите си договори за доставка, обвързани с цените на борсата, защото над 90% от електроенергията в България се предлага именно на спот пазара (Пазар ден напред) на борсата за ток и им е трудно да намират ток от другаде. Те критикуват липсата на работещ дългосрочен пазар и търгове със срок на доставка тримесечие, полугодие и година, каквато ако има, са можели да хеджират своите покупки и да предлагат договори по фиксирана цена на крайните клиенти.

Предвид това, че 90% от борсовия ток минава през пазара "Ден напред", търговците нямат друг избор освен да приемат постигнатите там цени. Те отбелязват още, че принос за повишаването на пазарната цена има и изискването към обществените снабдители вече да купуват енергията за бита от борсата, които не могат да си позволят да останат без енергия да домакинствата и също предлагат да купуват ток на по-високи цени, за да са сигурни.

Никой не е виновен

Николов, който е в процедура по отстраняване от БЕХ заедно с цялото ръководство, каза, че не се смята за отговорен за поскъпването на цените на свободния пазар и отбеляза, че БЕХ като собственик на дружествата си по устав няма право да се меси в оперативното им ръководство и в действията на техните бордове. Даде за пример, че ако е имал такива правомощия, наложената от Европейската комисия санкция от 77 млн. евро заради злоупотреба с газов монопол от страна на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" е щяла да бъде много по-висока.

Макар да отбеляза, че принципно енергийният министър е отговорен за политиката в сектора, бившият депутат на ГЕРБ заяви, че не смята служебният министър Андрей Живков за пряко виновен за създалата се ситуация с цените на тока. Според него част от проблема – както твърдят работодателите, е че българският електроенергиен пазар е свързан само с Гърция и Италия и това стана преди връзката с Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, където обаче забавянето не е по вина на България. По думите на Николов в момента цените на западноевропейските пазари са по-ниски от българските именно заради по-добрата свързаност на електроенергийните системи и борси.    

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?