Проверка констатира: Всяка втора автогара в страната е с нарушения

Всяка втора автогара е с нарушения. Това е показала проверката на 170-те автогари в страната, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) във вторник.

Проверките са започнали от Варна на 29 юни. В резултат една варненска и една монтанска гари са изгубили статута си на автогари и вече се използват само като спирки.

Инспекторите от агенция "Автомобилна администрация" са издали предписания на 89 автогари със срокове за отстраняване на установените нередности. В областите Сливен, Русе и Търговище не са открити нарушения.

Най-често срещаните нарушения са липсата на навеси и осветление на местата за тръгване и спиране на автобусите и неработещи или липсващи уредби за звукова информация.

Нередности са констатирани и по отношение на тоалетните, които не отговарят на санитарните изисквания, чакални без отопление, липса на маркировка на площадките, липса на помещения за приемане и съхранение на багажа, на стаи за майки с деца.

На повечето места не е имало табла в чакалните с цените на билетите за всяко направление.

От началото на август започват повторни проверки по всички автогари. При неизпълнение на предписанията, ИА "Автомобилна администрация" ще санкционира с глоби и дори закриване на автогари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?