Проверка на гласуването чрез интернет и SMS

Проверката на имената за гласуването на евроизборите на 20 май може да стане чрез интернет, SMS-съобщение или чрез стационарен телефон, припомни в понеделник пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Чрез интернет проверката става на адрес http://www.grao.bg/ (elections). Текстът на SMS-съобщение трябва да съдържа буквите EGN на латиница и десетте цифри на ЕГН и се изпраща на номер: 11111 за Глобул и Вивател и 11101 за МТел.

Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.  Цената с ДДС на SMS e за МТел - 30 ст., Вивател - 30 ст., а за ГлоБул - 29 ст.

Телефон 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна. Избира се 0800 1 4726 (по-лесно се запомня като 0800 1 GRAO). Буквите "GRAO" съответстват на цифрите "4726" от клавиатурите на повечето съвременни телефонни апарати.

След свързване от цифров телефон системата изисква тонално въвеждане на ЕГН и потвърждаване на верността на въведените цифри, след което системата съобщава номера на избирателната секция, населеното място и адреса на избирателната секция.

След обаждане на аналогов телефон системата автоматично пренасочва обаждането към оператор, който в свободен разговор извършва справката.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?