Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проверка на омбудсмана откри лоши условия и риск от Covid-епидемия в бежанския център във "Военна рампа"

0 коментара
Проверка на омбудсмана откри лоши условия и  риск от Covid-епидемия в бежанския център във "Военна рампа"

Проверка на омбудсмана установи изключително лоши хигиенно-битови условия и риск от Covid-епидемия в бежанския център в столичния кв. "Военна рампа". Сигурната зона в бежанския център е завишен с над 100 процента. Зоната бе изградена през 2019 г. специално за непридружени деца-бежанци, с капацитет за 100 деца. Проверка на служители от Националния превантивен механизъм към омбудсмана в края на миналата седмица e установила, че към 12 август 2021 г. са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца.

При проверката е установено, че 146 от непълнолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон. По данни на служителите на Отдел "Производство по международна закрила" към Регистрационно-приемателен център физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени непридружени деца (при надвишен капацитет на Сигурната зона), тъй като там са изолирани от пълнолетните бежанци и има контролиран достъп до помещението. Проверката на омбудсмана констатира изключително лоши материално-битови условия, крайно неприемливи и категорично неподходящи за деца. Много тревожен е фактът, че 75 деца разполагат само с две бани и две тоалетни, помещението е изцяло нехигиенизирано, липсват и мебели за съхранение на лични вещи.

"В контекста на предстоящата четвърта Covid-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от възникване на епидемичен взрив. В такъв вид помещение не е възможно да бъдат спазени противоепидемичните мерки", пише в специалния доклад на омбудсмана, изпратен до председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В помещения, чиято големина е около 15 кв. са настанени по шест деца, а в по-малките по квадратура помещения са по 4 деца.

Друг проблем, който констатира проверката е, че персоналът, който се грижи за децата е крайно недостатъчен – 8 социални работници и един психолог. Социалните работници нямат физическата възможност да подкрепят децата в социалната им адаптация, да преценят нуждата от психологическа помощ на всяко дете.

Независимо, че основната препоръка на омбудсмана, а именно да се изгради отделен център на ДАБ, в който да се настаняват непридружените малолетни и непълнолетни деца, е изпълнена частично, чрез изграждане на "сигурни зони" в кв. "Военна рампа" и кв. "Овча купел", екипът смята, че капацитетът на сигурните зони при засилен бежански поток не е достатъчен. Омбудсманът препоръчва на ДАБ в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона за непридружени деца.

По данни на ръководството на отдел "Производство по международна закрила" – кв. "Военна рампа" в периода от 1 януари 2021 г. до 11 август 2021 г. са били регистрирани 1005 деца-бежанци, а самоволно напусналите са 784. Всички са обявени за издирване, като намерени са две от тях. Средният престой на регистрирано в Центъра дете е около 15 дни. Това е и причината само 20 деца да бъдат включени в образователния процес.

Омбудсманът провери и медицинското обслужване на децата-бежанци. В Центъра работи лекар на пълен работен ден. Здравният кабинет е обезпечен с медикаменти и консумативи от ДАБ. В центъра се настаняват непридружени непълнолетни и малолетни деца след прекаран 10 дневен карантинен период в "Овча купел" и отрицателен бърз антигенен тест за COVID-19 инфекция. При приемане на децата в Центъра се прави първичен преглед. По данни на лекаря често се установява Скабиес (Краста). ПМЗ - кв. "Военна рампа" има договорни отношения с "Втора МБАЛ-София" за изследване на костната система за установяване на реалната възраст на съмнителни, представящи се за непълнолетни чужденци. За настоящата година са изследвани 40 лица и само 4 от тях са били на възраст под 18 години. Изследванията се правят след Информирано съгласие.

За непридружените деца е създадена възможност за определяне на общопрактикуващ лекар, но реално това не се прави поради краткия престой (средно 14 дни) на децата в центъра в кв. "Военна рампа".

Към момента няма непридружени деца със заболявания и на медикаментозна терапия. Има момче на 17 години с ампутация на десен горен крайник, което, ако се задържи в Центъра (не напусне самоволно) ще бъде представено пред ТЕЛК с възможност за протезиране.

През годините омбудсманът като НПМ многократно е заявявал, че основен проблем за непридружените деца-бежанци остава определянето на техен законен представител. По време на проверката е установено, че на 161 непридружени деца е назначен представител. По данни на ръководството на Центъра процесът по определяне на представител е подобрен и ускорен. Срокът, за който се назначава представител е до седмица след изпращане до Националното бюро за правна помощ на писмо с уведомление за регистрирано дете в центъра във "Военна рампа".

Във връзка с направената проверка, констатации и гореизложените, изключително тревожни факти, омбудсманът изпрати препоръка до Държавната агенция за бежанците, в която настоя в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона с подходящи условия за живот за непридружени деца-бежанци.

Да се назначат допълнителни специалисти за работа с непридружени деца-бежанци.

Да се предприемат действия по спазване на противоепидемичните мерки в и да се прецени включването на непридружените деца-бежанци в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.