Проверка на Пентагона уличава Халибъртън в продажба на прекалено скъп бензин на Ирак

Филиал на американската компания Халибъртън, ръководена преди от сегашния вицепрезидент Ричард Чейни, е раздула цените на бензина, изнасян за Ирак за сума, която може да достигне до 61 милиона долара, гласи заключението от одит на Пентагона, в който се посочва и други нередности, съобщиха световните агенции.

Установихме, че има някои въпроси, които пораждат тревога и информирахме за това компанията Келог Браун енд Руут , която е филиал на Халибъртън, заяви директорът на Агенцията за одит на отбранителните договори на Пентагона Бил Рийд без да съобщи повече подробности, информира Франс прес.

Според високопоставени служители на Пентагона, цитирани от АП, има основания да се вярва, че проблемите са само "глупави грешки", допуснати от Халибъртън. В писмо, изпратено по електронната поща, говорителката на Халибъртън Уенди Хол отрича компанията да е завишавала цените на бензина, изнасян за Ирак и посочва, че одиторите на Пентагона са получили отговори на всичко, зададени въпроси.

Одитът на Халибъртън е част от общата проверка, която тече в момента, на всички договори за възстановяването на Ирак, съобщи говорителка на Пентагона, цитирана от Франс прес. През март Келог Браун енд Руут спечели без търг договор с Пентагона за възстановяване на иракските петролни находища, който включва и доставка на петрол за Ирак до възстановяването на местните рафинерии.

За изпълнението на тези договорености досега са предвидени 762,4 млн. долара. Центъра за енергийно осигуряване доставя горива на частите на американската армия по цял свят.

Представители на Демократическата партия обвиниха Халибъртън, че продава на прекалено висока цена бензина, който внася в Ирак от Кувейт. Халибъртън категорично отхвърля още от самото начало на атаките срещу нея тези твърдения и твърдейки, че цените ѝ са справедливи.

По БТА

Още от Бизнес