Проверка на самолет внесе ново напрежение между Великобритания и Русия

Британските власти претърсиха машина на "Аерофлот" на "Хийтроу"

Проверка на самолет внесе ново напрежение между Великобритания и Русия

Изненадваща проверка на борда на самолет на руската авиокомпания "Аерофлот" внесе ново напрежение в и без това обтегнатите отношения между Великобритания и Русия, предават световните информационни агенции в събота.

Британските власти претърсиха машината на летище "Хийтроу" в Лондон без да дадат обяснение за действията си, което предизвика раздразнението на Москва.

"Британската страна не даде никакво основание за инспекцията на въздухоплавателното средство. След нея обаче било взето решение британските сили на реда да извършат допълнителна проверка и на членовете на екипажа", се казва в съобщение на "Аерофлот".

То бе последвано от реакция на руското посолство в Лондон, което призова властите "да се откажат от провокативното си поведение".

Руското транспортно министерство също оповести своя позиция по случая, в която настоя Великобритания да разясни причините за проверката.

"Ако няма обяснение, руската страна ще оцени действията срещу нашия самолет за неправомерни и си запазва правото да предприеме аналогични мерки срещу британските авиокомпании", се казва в официалната позиция на ведомството.

В отговор британският държавен министър по сигурността Бен Уолъс обяви, че става дума за рутинна операция, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Рутинна операция е граничните сили да претърсват самолети, за да защитят Великобритания от организираната престъпност и от хора, опитващи се да внесат в страната оръжие или вредни вещества като наркотици", обяви Уолъс.

Новият скандал по оста Лондон – Москва става на фона на дипломатическата криза, предизвикана от отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скипал и дъщеря му в Солсбъри, за което западният свят обвини Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа