Проверка на вашингтонското летище не е спряла атентаторите на 11 септември 2001

Някои от извършителите на атаките от 11 септември 2001 са били проверени допълнително на летището във Вашингтон, преди да се качат на самолета, който взривиха в сградата на Пентагона.

В САЩ беше показан видеозапис, на който се вижда как четирима от похитителите са претърсени подробно на вашингтонското летище Дълес, но след това са допуснати на борда на самолета.

Когато преминават през електронния детектор, алармата за наличие на метални предмети се задейства. И четиримата са извикани настрани и проверени допълнително.

Ръчният багаж на единия от тях е претърсен, след което всичките се качват на самолета. Алармата не задейства при проверката на петия похитител.

Видеозаписът беше получен от агеция Асошиейтед прес от адвокатска фирма, представляваща оцелелите и семействата на загиналите в атентатите.

Дон Маршал, чиято съпруга Шели беше убита при атаката срещу Пентагона, беше удивен колко лесно похитителите са минали контрола на летището.

На четирите отвлечени от 19-те терористи самолети е имало 265 души, които впоследствие загинаха.

Два самолета се разбиха в северната и южната кула на Световния търговски център, единият се разби в Пентагона, а четвъртият се разби в необитаема местност в Пенсилвания, тъй като екипажът и пътниците са оказали съпротива на терористите.

Вашингтонското летище Дълес е единственото, където е направен видеозапис на проверката.

В четвъртък ще бъде публикуван окончателният доклад на комисията за атаките от 11 септември. Очаква се комисията да заяви, че американските власти са пропуснали 10 възможности да осуетят плановете на Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят