Проверка на всички жп карго превозвачи спазват ли нормите за сигурност

Снимка: БГНЕС

Служебният транспортен министър Христо Алексиев е разпоредил на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" да направи незабавни проверки на всички жп превозвачи, извършващи товарни превози на територията на страната. Това е станало на среща в петък, в която са участвали и представители на Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.

Повод за разпореждането е инцидентът преди ден с товарна композиция на частната "Българска железопътна компания", при който една от цистерните с газ за известно време е излязла от железния път, а след това се е върната на релсите, причинявайки обаче щети на инфраструктурата. Произшествието стана край варненското село Боряна и затвори за известно време едната от линиите в междугарието Дългопол-Комунари.

Тече прокурорско разследване за причините за инцидента, които може да са в релсовия път, в цистерната или машинистите да са карали с неразрешена скорост. Това лесно се удостоверява от данните на устройството на локомотива, записващо различни параметри от движението.

Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт има задачата да извърши бързо разследване, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за вчерашното произшествие, с оглед предприемане на превантивни мерки, посочват от транспортното министерство.

"Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време“, заявява Христо Алексиев в съобщението на ведомството си.

Той се е обявил за нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора.

Отделно Алексиев е възложил на жп администрацията да разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи и НК „Железопътна инфраструктура“, свързан с осигуряване безопасността на превозите на пътници и товари.

Споделяне

Още от Бизнес