Проверка опровергава да има платени чадъри и шезлонги на плажа Иракли

Плажът на Иракли

Разпоредена от министъра на туризма Николина Ангелкова проверка на сигнали за събирани такси от туристи на плажа Иракли установила, че разпространяваните в социалните мрежи снимки на табели с исканите суми за чадър и шезлонги са за съседния плаж Вая. Това съобщиха в неделя от министърството на туризма.

Извършен оглед на плажната ивица не открил поставени плажни принадлежности на плажа Иракли, както и да се събират такси от туристите. Установено било, че сниманите табели с цени не са разположени там, а на близкия плаж Вая, който е отдаден под наем и има одобрена схема за поставяне на плажни принадлежности.

Съгласно събраната информация, чадър и шезлонг се предоставят на туристите срещу 6 лв. за брой, а цената с включена храна и напитки е 36 лв. Предстои да бъде направено и заснемане на плажната ивица, за да се установи дали се спазва одобрената схема за поставяне на плажни принадлежности и дали са осигурени 50% свободна зона, но на място има поставени не повече от 25 чадъра, посочват от ведомството. 

То припомня, че съгласно приетите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Иракли е отделен като плаж за природосъобразен туризъм и на него се забранява всякаква търговска дейност, като ивицата не се отдава на концесия и/или под наем. Държавата вече е осигурила и водно спасяване на него, за да се гарантира безопасността на туристите. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?