Проверка в "Булгаргаз" за наети офиси в петзвезден хотел

Проверка в "Булгаргаз" за наети офиси в петзвезден хотел

Министерството на икономиката и енергетиката е разпоредило проверка за наетите от "Булгаргаз холдинг" помещения за офиси в столичния хотел"Анел" на централния бул. "Тодор Александров", съобщи  министър Петър Димитров преди началото на заседанието на кабинета в сряда. Той отказа да коментира случая преди приключването на проверката.

Офиси на "Булгаргаз холдинг"" се настаниха през лятото в отделен корпус на хотелската сграда, като обяснението на главния изпълнителен директор на дружеството Любомир Денчев е свързано с разделянето на дейностите по доставката и търговията със синьото гориво.

Преструктурирането на държавната газова компания е факт от началото на 2007 г. и е свързано с евродирективата за създаването на отделни фирми за двете дейности, които може да имат общ собственик, но управлението им да е различно. В понеделник Денчев обясни, че изискването било дори да работят отделно, а в административната сграда на "Булгаргаз" в столичния квартал "Люлин" нямало никакво място.

"Преграждахме стаи, дори изнесохме бюра в коридорите, за да има къде да се работи, но мястото пак не стига", коментира преди два дни шефът на газовия холдинг. Така се взело решението за изнасяне на офиси и бил нает корпусът на хотел "Анел".

"Цената на наема в никакъв случай не е пазарна, защото ние правихме ремонт и получихме отстъпка", обясни Денчев, но не спомена  конкретни цифри. По неофициални данни, циркулиращи в информационното пространство, става въпрос  за договор за 800 хил. лв. годишен наем.

Денчев обясни още, че сградата в Люлин няма как да се надстрои, защото била правена по особен архитектурен проект, а от две години дружеството иска да вдигне още едно административно тяло  върху паркинга си в "Люлин". След като обаче газовият холдинг си изготвил проект и взел разрешителни за строеж, се появили претенции към собствеността на терена. "По оценка на нашите юристи тези искания са неоснователни, но съдебните процедури по спора трябва да приключат", отбеляза шефът на държавния холдинг и прогнозира, че водените процедури ще приключат следващата година. Той допълни още, че е  търсил други терени за строеж на административна сграда, но веднага щом станело ясно, че "Булгаргаз" оглежда съответния парцел, цените скачали рязко.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?