Проверка в "Даймлер" по подозрения за нов дизелгейт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските власти, отговарящи за транспорта, ще проверят колите, произвеждани от корпорацията "Даймлер" (Daimler), на фона на разследване, което се води заради подозрения за манипулиране на емисиите от дизеловите коли, предаде Асошиейтед прес в петък.

Компанията вероятно е манипулирала два типа двигатели, за да изглеждат по-слабо замърсяващи при проверките. Ако това се потвърди, би било нов дизелгейт след скандала от преди година с друг германски автомобилостроител - "Фолксваген" (Volkswagen), който получи тежки финансови глоби за злоупотребите си на американския пазар.

Новият скандал би могъл да засегне един милион коли, съобщиха преди ден редица германски медии.

"Компанията с централа в Щутгарт, която произвежда реномираната марка Мерцедес, вероятно в продължение на близо 10 години - от 2008 до 2016 година, е продавала в Европа и САЩ коли с високо и неразрешено равнище на замърсяващи емисии, писа вчера в уводна статия в. "Зюддойче цайтунг", който си сътрудничи с регионалните вериги Ен Де Ер и Ве Де Ер.

Тези три медии твърдят, че са получили достъп до документ за разследване, довело до обиски през май в десетки офиси на "Даймлер" в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес