Проверка в НЕК по съмнения за избирателни разплащания

Енергийният борд ще предложи решения за стабилизиране на отрасъла, който е пред колапс заради политически решения

Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов, министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов и вицепремиерът Екатерина Захариева (отляво надясно) се срещнаха със синдикатите

Пълна проверка на "Националната електрическа компания" (НЕК) заради информация, че държавното дружество, което е в тежка финансова криза и има дългове за 3 млрд. лв., е плащало редовно на едни компании, а е задлъжнявало системно към други, е наредила вицепремиерът по икономическата политика и и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Това съобщиха от ведомството ѝ в понеделник след нейна среща и на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов с представители на синдикатите КТ "Подкрепа и КНСБ.

Часове по-рано на професионалния си празник миньорите се оплакаха, че НЕК не плаща редовно на топлоцентрали, които от своя страна не могат да се разплащат с въгледобивните дружества и така "при определена конюнктура и ситуация" режимът на тока може да се окаже реална опасност.

Според финансовия отчет на НЕК за 2013 г. само на двете т.нар. американски централи "Марица Изток" 1 и 3 дължи около 400 млн. лв. за изкупена по дългосрочните договори електроенергия. В същото време държавното дружество експресно преведе през октомври 2013 г. на ТЕЦ "Сливен" почти половин милион лева забавени плащания, за да погаси централата борч към рудник "Черно море" в Бургас, където миньори стояха 17 часа под земята с искане да им платят дължими заплати.

"Ще дадем максимална прозрачност на кого плаща НЕК и по какви критерии“, заяви Екатерина Захариева.

Тя потвърди думите на Щонов от миналия петък, че до началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд. Вицепремиерът посочи, че неговата основна задача ще е да намери и предложи решения за стабилизиране на сектора, "който е пред колапс заради натрупани дисбаланси , следствие от неефективни решения, взети под политически натиск".

Бордът ще е работещ, експертен орган, в който ще влязат представители на всички заинтересовани страни, допълват от регионалното ведомство. "Той трябва да предприеме първите най-важни стъпки, с които да спасим сектора, тъй като е реална опасността още през октомври системата да колабира“, заяви министър Захариева и също каза, че всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички.

"Безспорен наш приоритет е диалогът и прозрачното управление, затова трябва да бъде показана пълната картина в сектор "Енергетика“, така както преди година в служебното правителство за пръв път показахме какво се случва с парите в сектора“, изтъкна Захариева и добави, че това също ще е сред приоритетите на енергийния борд.

Вицепремиерът потвърди, че енергийният борд ще подготви промени в закона за енергетиката, които да позволят Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се превърне от политически в експертен орган, за да се регулират професионално и ефективно енергийния и водния сектор.

Захариева заяви още, че държавата трябва да е предвидима и стабилна, защото това е най-важният сигнал за спокойствие на бизнеса и привличането на външни инвестиции.

Синдикатите са подкрепили създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора и посочили нуждата от прозрачност.

От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма "Автомагистрали Черно море“, която строи участък от магистрала "Хемус“, но заради липсата на ритмично заплащане има напрежение сред работниците. Агенция "Пътна инфраструктура" обаче смята да замрази строежа на аутабана заради недостиг на средства, но окончателното решение предстои да бъде взето.

Над 19 млн.лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към "Напоителни системи“ , което е причина за социално напрежение.

Синдикатите алармираха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

В заключение вицепремиерът подчертала решимостта си да работи при пълна прозрачност и взимайки под внимание мнението на всички заинтересовани страни за постигане на ефективни и взаимноизгодни решения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес