Проверка в завод “Арсенал“ заради незаконния арсенал

Проверка в завод “Арсенал“ заради незаконния арсенал

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба “Контрол на общоопасните средства“ (КОС) към националната полиция проверка в оръжейния завод “Арсенал“, съобщиха от държавното обвинение.

Разпореждането идва ден след операцията, при която бяха иззети 17 автомата “Калашников“, 15 пистолета “Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени от там, съобщиха от прокуратурата.

По-рано пред Нова телевизия от компанията обявиха, че не са им изпращани експерти на място, но с готовност ще съдействат, за да се установи дали откритите оръжия са били произведени в казанлъшкия завод. 

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица.

С оглед на мащаба на проверката, в случай, че тя обективно не може да приключи в рамките на месец, Специализираната прокуратура трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването ѝ.   

Споделяне

Още по темата

Още от България