Проверката “Александров - Овчаров” приключва след два месеца

Резултатите от прокурорската проверка по мегаскандала “Александров - Овчаров” ще бъдат оповестени в началото на септември, научи Mediapool от източници в държавното обвинение. Все още няма събрани достатъчно доказателства, за да бъде стартирано наказателно производството срещу замесените лица – министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров и бившия шеф на следствието Ангел Александров. Прокуратурата се намеси в скандала в края на месец май, но и до този момент разполага само с думите на единия срещу думите на другия.

Александров публично беше обвинен от шефа на “Булгартабак” Христо Лачев, че му е искал по 150 000 лева на месец.

В момента наблюдаващият прокурор по казуса в Софийска градска прокуратура Иванка Трифонова е в отпуск и папките, събрани по скандала, са дадени временно на неин заместник. Окончателното произнасяне на държавното обвинение ще се забави, защото има да се провеждат още няколко разпита, включително и с лица, пребиваващи в чужбина.

В момента Александров и Овчаров се проверяват за извършени престъпления срещу правосъдието, свързани с делото за източването на “Топлофикация - София”. Материалите срещу тях бяха отделени и прикрепени към досъдебното производство, което вече се води срещу доскорошната следователка Татяна Шарланджиева и уволнената заместничка на Овчаров - Корнелия Нинова.

От прокуратурата вече обявиха, че няколко пъти двамата са обсъждали факти и данни по делото “Топлофикация”, което е “строго секретно”. Ще се разследва дали Овчаров е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма “Фронтиер”, по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество и дали Александров е разпространявал следствена тайна по случая.       

От прокуратурата разполагат с данни, че шефът на следствието е лобирал чрез посредници за определени фирми в областта на хазарта като все още не е установено дали това е правено с цел лични облаги. 

Споделяне

Още от България