Проверката на Абрамович може да е само постановка

Руската Сметна палата съобщи официално, че започва обикновена проверка на чукотските власти и на компанията Сибнефт, но всъщност директорът на палатата Сергей Степашин разбира задачата си по-обширно. Той заяви, че е недоволен от това как губернаторът на Чукотка и бивш собственик на Сибнефт Роман Абрамович харчи личните си пари - твърде много от тях отиват според Степашин за купения от Абрамович британски футболен клуб Челси, пише руският вестник Газета.

"Стотици милиони долари са изхарчени за футболния клуб, докато в благотворителния фонд за бездомни деца са събрани едва 1 милион долара през цялата минала година", каза миналата седмица Степашин.

Палатата проверява сега резултатите от приватизацията в Русия и на този фон претенциите на Степашин изглеждат зловещо, добавя Газета. Експерти обаче смятат, че Абрамович надали ще повтори съдбата на арестувания бивш шеф на Юкос Михаил Ходорковски, тъй като има все още "доста силни позиции в Кремъл". Проверката на дейността му по-скоро само ще позволи на властите да опровергаят твърденията за "избирателно" прилагане на законите в Русия, пише Газета.

Според Независимая газета е показателно, че останалите силови ведомства в Русия нямат претенции към Сибнефт и Абрамович. Причина за проверката може би са личните отношения между Абрамович и Степашин, посочва изданието. Друго обяснение според Независимая газета и други издания е предстоящото овакантяване на премиерския пост в Русия. Степашин вече има опит на тази длъжност и активно демонстрираната неприязън към олигарсите ще му даде възможност да натрупа точки в надпреварата между претендентите за поста премиер на Русия, пише вестникът.

Още от Бизнес