Проверката на Филчев започва след седмица

Проверката на Филчев започва след седмица

В края на седмицата ще бъде издадена заповедта за проверка на дейността на прокуратурата за последните 5 години и тя най-вероятно ще започне от понеделник, съобщи главният прокурор Борис Велчев в сряда.

По думите му критериите вече са уточнени и ще бъдат публично оповестени до няколко дни.

Срокът за изпълнение на проверката ще е кратък и реалистичен за изпълнение, каза още Велчев, но без да конкретизира.

Той отказа да съобщи защо е избрал да проверява последните 5 години, а не работата на прокуратурата по време на целия 7-годишен мандат на Филчев.

“Какъвто и срок да бях избрал, щяхте да ме питате защо точно толкова”, отбеляза главният прокурор.

Все още няма информация дали президентът Първанов е подписал указа за назначаване на Филчев за посланик в Казахстан, каквото решение взе правителството миналия месец.

Велчев съобщи още, че до 10 дни ще бъде обявена публично и анонсираната по време на срещата му с премиера Станишев структурна промяна в прокуратурата.

В отговор на въпрос дали промените не целят въвеждането на длъжността трети зам.-главен прокурор, отговарящ за борбата с организираната престъпност и корупцията, той заяви, че промените целят друго и че подобен пост не може да има без промяна на Закона за съдебната власт.

Попитан дали смята да възкреси идеята на предшественика си за специален закон за борба с организираната престъпност, той съобщи, че не вижда необходимост от такъв.

Споделяне

Още от България