Проверката на финансите и работата на "Овергаз" ще приключи до 10 февруари

Проверката на финансите и работата на "Овергаз" ще приключи до 10 февруари

Около 10 февруари се очаква да бъдат готови резултатите от назначената от енергийния регулатор извънредна проверка в частното дружество "Овергаз" заради спирането от страна на "Газпром Експорт" на газовите доставки от 1 януари 2016 г. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в сряда.

Обявената в началото на годината проверка https://www.mediapool.bg/ek-proveryava-sprenite-dostavki-na-gazprom-kam-overgaz-news243852.html на финансовото състояние на дружеството и изпълнението на задълженията му към абонатите за снабдяване с природен газ, реално е започнала преди ден, обясни Иванов.

На представителите на "Овергаз" е представен списък с документи, които регулаторът изисква. Служителите и ръководителите на дружеството са помолили за тридневен срок и в петък ще ги предоставят за анализ в КЕВР. При необходимост от дружеството ще се изискват допълнителни документи, отбеляза Иванов.

Срокът за приключване на проверката е 31 януари, след което експертите на КЕВР имат десетдневен срок за изготвяне на доклада с резултатите от нея, който да представят на регулатора. Очаква се това да стане към 10 февруари, коментира Иванов.

Той обясни, че всяка година КЕВР проверява планово по едно от петте лицензирани дружества на "Овергаз мрежи", но сегашната извънредна инспекция е заради спрените от руската компания газови доставки и целта е да се отговори на обществения интерес по темата.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?