Проверката на искащи субсидия къщи за гости продължава с изрядни проекти

Проверяваният във Велинград проект, сн. МЗХГ

Провеждащата се в последните дни проверка на проекти за изграждане на къщи за гости от местни инициативни групи (МИГ), кандидатстващи за евросубсидиа, продължи в сряда без да открие неизрядни кандидати. Още четири проектни предложения бяха инспектирани на място в Чирпан и Велинград от експерти на земеделското министерство и земеделския фонд дали съответстват на заявените намерения за инвестиции.

Първият проверен проект  е за построяването на комплекс с ресторант, стаи за настаняване и приложни занаяти  в с. Средно Градище, Община Чирпан. Исканата от бенефициента субсидия е в размер на 390 791 лв. и е за изграждането на комплекса. Упълномощено лице от собственичката на имота заяви, че се предвижда да бъдат изградени три тематични къщички - за хляб, занаяти и лавандула, както и стаи за настаняване с капацитет от 8 места.

Второто, търсещо европари, предложение е за изграждане на обект за хранене и настаняване в Чирпан. Бенефициентът кандидатства за строително-монтажни дейности. Общата стойност на субсидията по проекта възлиза на 293 780 лв. Собственикът на имота заяви, че иска да бъде направен ресторант-пицария за хранене, като ще има и места за настаняване.

Третото заявление за 391 152 лв. също е за място за настаняване и хранене за максимум 10 лица. Собственичката на имота обясни, че целта е да се развие туристическата дейност в град Чирпан и да бъдат открити работни места за младите хора в региона.

При тези три проверки не са установени несъответствия между намеренията на кандидатите и техните проекти. От МИГ "Чирпан“ уверили проверяващите в достоверността на предоставената информация по проектите, съобщиха от агроминистерството.

Четвъртата за деня инспекция е била във Велинград, където е проверен кандидатстващ проект за отпускане на 41 640 лв. за закупуване на оборудване и обзавеждане на къща за гости "Нова Аква", местност Вельовица.. Установено е, че къщата за гости в момента се строи с лични пари на инвеститора и е на много ранен етап от завършването си. Така към момента няма как да бъде стартиран проектът за обзавеждането ѝ, а това ще стане ако той бъде одобрен.

Както и при предишните проверки, резултатите от сегашните ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд "Земеделие“, който ще разгледа проектните предложения за допустимост и одобрение.

За четвъртък са насрочени още три проверки на проекти за къщи за гости рай Варна.

Още по темата
Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?