Проверката на сметките за парно ще се точи до ноември

"Топлофикация София" върнала прибързано парите от евтиния газ, без да изчака изравняването

Проверката на сметките за парно ще се точи до ноември

Чак в края на октомври ще са ясни резултатите от проверката на сметките за парно във връзка с възстановяването на суми на гражданите заради по-ниската цена на природния газ. Това става ясно от писмо на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов до омбудсмана по повод предстоящата инспекция как са върнати парите на потребителите.

Тя ще започне на 1 септември, защото трябва да се изчака изтичането на законовия срок за възражения на потребителите по изравнителните сметки – 31 август. Ще продължи два месеца.

Комисията за енергийно и водно регулиране препоръчва Столичният общински съвет (СОС) да проведе изслушване по темата, тъй като проблем има основно със сметките на "Топлофикация София", която е общинска собственост.

Пред Mediapool общинският съветник от "Демократична България" Владислав Панев заяви, че ще поиска заседание на комисията по икономическа дейност, собственост и дигитална трансформация, като за целта ще изпрати имейл до председателя ѝ Николай Стойнев с цел разглеждане на казуса. Комисията може да реши и да инициира процедура СОС също да изслуша "Топлофикация София", както се предлага от КЕВР.

Двама независими източници на Mediapool посочиха, че скандалът със сметките се е заформил, защото "Топлофикация София" е прибързала и е върнала парите от поевтиняването на газа с 40% преди изравнителните сметки. "Парите от поевтиняването на цената на газа трябваше да ги върнат с изравнителните сметки. "Топлофикация София", в нарушение на нормативните изисквания, е започнала да ги връща преди това. Въобще не е ясно как дружеството е изчислило на кога какво трябва да връща, без да са ясни точните количества, които са потребени", посочиха експерти от бранша. Излиза, че на много хора дружеството е върнало повече, отколкото е трябвало, и сега си иска с изравнителната сметка надвърнатите пари.

По-ранното връщане на взетите пари странно съвпада с протестите срещу правителството и големите градове на столицата. Експертите съветват гражданите да се възползват от законовия срок до края на август и да подадат жалби до Топлофикация София и до КЕВР.

Най-ощетени от сегашната ситуация са хората, които плащат парно на равни месечни вноски. Причината е, че при тях има само едно изравняващо засичане от топлинния счетоводител и от "Топлофикация - София".

На сайта на "Топлофикация" се посочва, че през август се прави изравнителна сметка за периода на плащане на месечни вноски. "Ако има сума за доплащане, тя ще се добави към "равната вноска" за последния месец. Ако има сума за възстановяване, тя ще бъде извадена от "равната вноска" за месеца", се казва там.

По решение на КЕВР от 10 юни столичната топлофикация трябваше да възстанови на клиентите си 36 млн. лв. с ДДС. По официални данни на дружеството към 17 август чрез прихващане на сметките за юни са върнати над 10 млн. лв., а със сметките за юли и годишните изравнителни сметки - още 13.8 млн. лв. Остават за възстановяване още 12 798 316 млн. лв., с които ще бъдат прихванати бъдещи сметки на потребителите, а няма да бъдат връщани "на ръка".

Някои потребители обаче настояват, че има и сгрешени сметки, при които проблемът не е само комуникационен, но и реален, тъй като има фактическо ощетяване на потребителя.

Потребител от "Хиподрума" например се оплаква, че при равно потребление, по-топла зима и по-ниска цена на топлинната енергия сметката му за сезона е с около 100 лв. по-висока. Сметката му била завишена и с 50 лв. по коефициент на прихващане заради новата цена на газа, но след жалба въпросната сума отпаднала.

Независимо от препоръката на омбудсмана Диана Ковачева, която бе залята с жалби на софиянци от високи сметки, КЕВР е задължена да направи проверка как са възстановени средствата, след като изтече срокът за обжалване, защото по закон е длъжна в края на октомври да запознае с резултатите от нея парламентарната комисия, която наблюдава енергийния регулатор. Ако при проверката КЕВР установи нарушения, направени от "Топлфикация София", тя ще наложи глоба на дружеството. Ако се установи, че има абонати, на които са върнати неправомерно по-малко пари или пък са им надписани сметките, КЕВР ще разпореди на Топлофикация София да им върне реалните суми заедно с лихвите.

Тази година под натиска на Европейската комисия "Газпром" се съгласи да намали цената на руския газ за България с 40% със задна дата. Оказа се обаче, че намалението на сметките за крайните клиенти на топлофикациите ще бъде с около 10% за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г., защото газът е само една от суровините, която ползват топлофикациите.

Освен това част от намалението бе прехвърлено към Фонд "Сигурност на електроенергийната система" с цел от намалението да се ползват всички български граждани, включително и клиентите, ползващи само електроенергия, която се произвежда от ТЕЦ-овете. На 10 юни КЕВР определи общата сума за възстановяване към крайните клиенти за всяка от топлофикациите.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че КЕВР е одобрила исканото от "Булгаргаз" заявление за увеличаване на цената на природния газ с над 15%. На 1 септември се очаква КЕВР да вземе окончателно решение за цената на природния газ. То обаче няма да се отрази в цената на парното, защото тя се определя веднъж годишно.

Споделяне

Още от Бизнес