Проверката на ВСС заключи: Шпицкоманда в прокуратурата няма

Цацаров дори не е разпитан, защото казусът с твърденията на следователя Атанасов бил "дума срещу дума"

Бойко Атанасов, снимка: БГНЕС

Няма "шпицкоманда" в столичното следствие под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров, това е непроверимо твърдение на следовател Бойко Атанасов. Такова е заключението от тематичната проверката на етичната комисия към прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи пред Mediapool членът на комисията Юлиана Колева.

Тя обясни, че комисията е говорили с всички следователи и прокурори, които имат отношение към казаново следовател Атанасов. Те са отрекли твърденията му, че Цацаров и Пепи Еврото са им оказвали натиск по делата. Въпросните следователи отрекоха думите на Атанасов и публично, след като го подложиха на нещо като другарски съд пред Висшия съдебен съвет (ВСС) преди четири месеца.

Бойко Атанасов обясняваше, че "шпицкомандата на Цацаров" е Първи отдел в столичната следствена служба, където са съсредоточени всички дела срещу лица с имунитет. Атанасов разказа, че въпросната "шпицкоманда" се състои от 6-7 следователи, "на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати". Делата не се решават според вътрешните убеждения на следователите, а спрямо нарежданията на Цацаров, каза той.

Какво твърдеше Бойко Атанасов

"Аз съм присъствал на срещи с Петьо Петров и знам как се работи по тези дела. Давани са инструкции как да се работи. Винаги е било казвано, че инструкциите са съгласувани с главния прокурор", каза Бойко Атанасов за работата по знаковите дела в следствието и връзката на Цацаров с инструкциите по тях.

"Градският прокурор Николай Кокинов ме извика, за да ми каже, че срещу мен има досъдебно производство, което се води срещу неизвестен извършител, но засега са предотвратени претърсванията", разказа Атанасов за натиска върху магистрати в прокуратурата. После цивилно лице е направило опит да го изнудва с информация, че службите го разработват.

Той разказа за случай, в който са му казали, че ВСС може да го избере за шеф на районната прокуратура в Кюстендил, ако се откаже да работи по определено дело. Атанасов каза, че моментално е прекратил участието си в конкурса.

"Подадох сигнал до ВСС за системно неизпълнение на задълженията от страна на главния прокурор", разказа Атанасов и обясни, че Цацаров не бил създал условия за работа на следствието, като например осигуряване на техника за видео и аудиозаписи на разпитите. После научил, че секретарките и помощниците на главния прокурор обаче били наградени с мобилни телефони.

Пред ВСС сегашният началник на столичното следствие Иван Иванов отрече всички твърдения на Атанасов за натиск върху следователите по делата. Той обясни, че висопоставените прокурори не казвали как да се работи по знаковите дела, но давали “колегиални съвети“ като хора с по-голям опит.

“Ние сме като войници в боя и колегите с по-голям опит биха могли да ни дадат съвет“, каза той.

Целта на тези дела "на трупчета" срещу политици е била да се извадят в точния момент, за да окажат влияние върху решенията на замесените, разказа Атанасов. Въпросният отдел е бил създаден от скандалния бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото".

Прокурорската етична комисия е проверила повечето дела в Първи отдел и е установила, че те не са държани "на трупчета". Напротив, обяснява Юлиана Колева, през последните три години се забелязва значително подобрение на работата. Няма дела срещу лица с имунитет, по които да не се е вършило нищо. Все пак е установено, че някои дела били държани "на трупчета" преди Цацаров да стане главен прокурор.

Имало е и случайно разпределение на делата в столичното следствие.

КОЙ го няма в проверката

Големият отсъстващ в проверката се оказва главният прокурор Сотир Цацаров. Той дори не е канен да даде обяснения по казуса. Обяснението за това са две. Първото е, че проблемната организацията в столичното следствие, за която говори следовател Атанасов, е отпреди началото на неговия мандат, каза Юлиана Колева. Тя датира от 2009 година, т.е. отпреди началото на мандата на Цацаров като главен прокурор. Второто обстоятелство е, че става дума за думата на Бойко Атанасов срещу думата на Цацаров.

"За какво да викаме главния прокурор? За да го питаме: Вярно ли е това, което казва следовател Бойко Атанасов, а той да ни каже: Не, не е", обясни Юлиана Колева.

Другото притеснително обстоятелство е, че не е проверено твърдението на Бойко Атанасов за движението на делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Следователят каза, че през 2013 г., в деня, в който Делян Пеевски е заплашил Цветанов от парламентарната трибуна с прокуратурата, разследването срещу Цветанов е пристигнало във въпросния Първи отдел на следствието. По-късно срещу падналия от власт Цветанов бяха образувани три дела, които приключиха безславно в периода, в който ГЕРБ се върна на власт. С това Атанасов илюстрира политическият контрол върху прокуратура.

“Пеевски казваше от парламентарната трибуна: "Господин Цветанов, с вас ще се занимава прокуратурата". Същия ден в следствения отдел идваше разследване срещу него“, разкри Атанасов пред медиите, след като говори пред ВСС Той поясни, че това се е случило в периода, когато "Пеевски ту беше шеф на ДАНС, ту не беше - не се разбра много, - ту беше следовател, ту не беше."

Юлиана Колева от ВСС каза, че няма спомен това твърдение да е проверявано, защото членовете на комисията най-вероятно са го забравили.

Все пак има проблем, но произтичал от закона

Прокурорската етичната комисия все пак е установила проблеми в организацията на следствието, които са точно така, както ги описва Бойко Атанасов. Те обаче не произлизали от закона, а не от решенията на конкретен висшестоящ прокурор, допълни Колева. В Първи отдел наистина са съсредоточени делата срещу лица с имунитет, но това не било незаконно.

Случайно разпределение на делата в следствието имало, но то практически можело да бъде прескочено. С решение на градския прокурор на София "подходящите" следователи можело да бъдат пратени в отдела, който решава тези дела. "Имаме проблем с организацията на следствието, но той е в закона", обясни Юлиана Колева.

Случайно разпределение на делата има, но няма пречка да се местят магистрати

Следовател Бойко Атанасов твърди, че Законът за съдебната власт не дава право на главния прокурор да разделя следствието на отдели и да съсредоточава всички знакови дела в един от тях. Според него понятието "отдел" в съдебния закона не съществува, а структурата е направена, за да се подберат "точните" хора.

Етичната комисия на прокурорската колегия е решила обратното: законът е поставил следствието в административно подчинение на прокуратурата и няма пречка прокурор да казва на следовател по кое дело да работи. "Това създава проблеми, защото случайно разпределение на делата има, но няма пречка да се местят магистрати", призна Юлиана Колева.

В началото на март началникът на столичното следствие Иван Иванов призна пред ВСС, че има властта да заобикаля системата за случайното разпределение на делата с опцията “Определен избор“. Така той можел да насочва делата към когото си иска.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?