Проверката по делото "Галерия" пак отива в глуха линия

Проверката по делото "Галерия" пак отива в глуха линия

Софийската градска прокуратура е препратила образуваната по материалите на парламентарната комисия за контрол на ДАНС проверка по делото "Галерия" на Военно-апелативната прокуратура, съобщи във вторник градският прокурор Николай Кокинов.

Проверката започна преди три седмици, след като комисията за контрол на ДАНС предаде в прокуратурата събраните от нея материали за "Галерия" с единодушното становище, че разработката е стартирана и е проведена незаконно.

Сега обаче от градската прокуратура са преценили, че всичко трябва да отиде във Военно-апелативната прокуратура, тъй като първата проверка по "Галерия" още през миналата година е правена във Военно-окръжната прокуратура и становището на парламентарната комисия трябва да се възприема като жалба срещу нейния отказ да образува предварително производство. Проверката официално бе прекратена през януари тази година поради липса на престъпление, като мотивите за решението бяха скрити, понеже материалите по случая били секретни.

По закон актовете на военните прокурори подлежат на ревизия от Военно-апелативната прокуратура.

Сега градският прокурор не изключи вероятността някога проверката отново да стигне до градската прокуратура. Изпращането ѝ обаче в структурите на военното обвинение не предвещава скорошно решение. Практиката показва, че съдбата на подобни случаи най-често е забатачване и забрава.

В началото на октомври комисията за контрол на ДАНС излезе с унищожително становище по проверката си за законосъобразността на "Галерия", разминаващо с това на обвинителите. Депутатите констатираха, че разработката е открита без законово основание, а бившият председател на агенцията Петко Сертов не е в състояние да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и в Интернет, е оправдала това.

Установено бе, че Сертов е разпоредил започването на делото без да има посегателство върху националната сигурност, а в хода му е разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършат нерегламентирани действия. За пример бе посочено използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Димитър и Мартин Златкови и Недялко Йорданов.

Сертов не е предоставил на прокуратурата паралелната оперативна проверка, извършена от МВР по негово искане по темата на делото "Галерия".

Според депутатите като резултат от тези нарушения служители на ДАНС, нямащи отношение към проверката, сред които съветникът на Сертов Алексей Петров и Велин Хаджолов, бивш шеф на специалните операции в ДАНС, са извършили нерегламентирани разпити и са взели писмени обяснения от бизнесмена Младен Мутафчийски, Йоргос Пецас (системният администратор на сайта "Фрог Нюз", който бе засечен да качва материалите в сайта "Опасните") и журналиста Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск.

Народните представители бяха записали в становището си, че ДАНС е събирала и обработвала информация за граждани, журналисти, политици, фирми и медии, която няма отношение към проверката на Главна дирекция "Вътрешна сигурност". От проверката са правени необосновани изводи и политически внушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България