Проверката по случая с починалото дете не откри медицински пропуски

Тримата отстранени болнични директори са върнати на работа

Проверката по случая с починалото дете не откри медицински пропуски

Проверката на агенция "Медицински надзор" (ИАМН) не е открила пропуски в диагностично-лечебния процес в случая с починалото в болница тригодишно дете.

Тригодишният Александър почина на 14 ноември в "Пирогов", след като беше транспортиран в тежко състояние от Специализираната болница по педиатрия, където по-рано през деня е бил приет за лечение с вирусна инфекция. Родителите на починалото дете обвиниха за смъртта му лекарите, тъй като са обиколили три лечебни заведения – болница "Лозенец", където са ги пратили за домашно лечение, Детската болница "Проф. Иван Митев", където след чакане са били приети и "Пирогов", където са били прехвърлени след влошаването на детето.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха в петък, че след приключването на проверката от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа. Те бяха отстранени по искане на премиера Бойко Борисов, който след среща с опечалените родители, настоя за възмездие. В неплатен отпуск след случилото се излезе и лекарката, приела детето в детската болница – д-р Елена Георгиева, върху която родителите хвърлиха основната вина.

"Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на ИАМН не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес", казаха от здравното министерство.

Проверката е обхванала както трите засегнати болници, така и личния лекар на детето.

"Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на прокуратурата, която също се сезира по случая. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването", казаха от МЗ.

Случаят с починалото дете предизвика широк обществен отзвук, вълна от възмущение и отприщи вербална агресия и призиви за саморазправа с лекари.

След случая двама от тримата анестезиолози са подали молби за напускане на интензивното отделение в Детската болница "Проф. Иван Митев" и миналата сряда то беше принудено да затвори заради липса на достатъчно лекари за осигуряване на графика. Другият анестезиолог е в отпуск. Отделението е затворено временно до 5 януари 2020 година, като очакванията са дотогава да се намери решение на кадровия проблем.

В това време други три болници ще поемат случаите на деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация -"Пирогов", Национална кардиологична болница и "Александровска".

Споделяне

Още по темата

Още от България