Проверката потвърди: Деца са чакали по 50 дни за отговор от фонда за лечение

Над 50 дни са чакали деца за отговор от Центъра "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД). Това стана ясно в понеделник, след като приключи проверката на здравното министерство по дейността на фонда. Ревизията бе назначена, след като граждански организации и родители на болни деца сигнализираха за забавяния в работата и посочиха като виновник за това новото ръководство.

Проверката показва, че при 24 от проверените 37 досиета е имало забавяне между 5 и 54 дни. Липсват и мотивирани искания от експертите за удължаване на срока за изготвяне на доклада, макар да има случаи на искания за допълнителни изследвания, въз основа на които да бъде дадено повече време за изготвяне на становището.

Според министерството, отговорите са бавени заради становищата от външни експерти и координацията с лечебни заведения в чужбина, "тъй като изпращането на оферта, определянето на дата за прием на пациент или осъществяване на преглед не може да бъде регулиран от фонда и е в пряка зависимост от болницата".

Същото обяснение даде и новият ръководител на фонда Ива Станкова преди две седмици, след като представители на неправителствени организации сигнализираха, че 10 деца с онкозаболявания чакат становища за лечението си в продължение на повече от месец.

Тези забавяния принудиха здравния министър Таня Андреева да назначи проверка, макар че новият директор на фонда по принцип се ползва с доверието ѝ.

Станкова бе назначена за шеф на ЦФЛД в началото на октомври, а предишният директор Павел Александров бе уволнен без предупреждение, като бе обяснено, че е уличен в злоупотреби. Оттогава работата на фонда се бави, но според уверенията на министерството върви добре, въпреки недоволството на неправителствения сектор и представителството му в обществения съвет към фонда.

Окончателният доклад за работата на фонда за лечение на деца се очаква до края на месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България