Проверката за незаконни постройки и адресни регистрации в Асеновград вече е в ход

Кметът Емил Караиванов прави кръгла маса за проблемите на ромите

Емил Караиванов. Снимка: БГНЕС

Проверката за незаконни постройки и адресни регистрации в ромската махала на Асеновград – "Лозница", вече е в ход. Това стана ясно от думите на кмета на града Емил Караиванов.

"От средата на миналата седмица с моя заповед е формирана и работи комисия по оглед на незаконното застрояване, особено зоната, извън регулацията на града. Законовата процедура срещу незаконните къщи не е толкова бърза, но ангажиментът ни е да я доведем докрай", заяви в понеделник Караиванов, цитиран от "Фокус".

Иниицираната от него проверка целеше да отговори на очакванията на местното население, което протестира вече 5 дни поред заради нападение на роми над млади гребци на язовир "40-те извора" в понеделник.

По думите на Караиванов служители на МВР са "извършили експедитивна проверка на адресните регистрации в кв. "Лозница". Не уточни обаче дали има установени лица, които незаконно са се заселили там.

"За всички асеновградчани, а вероятно и за цялата страна, стана ясно, че огромна част от исканията на протеста от неделя вечерта, а и в дните преди това, са изключително въпрос и проблем на национална политика. Категоричен съм, както и хиляди асеновградчани, че и решенията като реална ефективна политика също трябва да бъдат национални. Само тогава протести, като неделният в Асеновград, няма да се повтарят в такъв мащаб и в други български градове", заяви още Караиванов.

Затова и той организира Национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин. Поканени за участие са представители на парламента и правителството, омбудсмана Мая Манолова и Националното сдружение на общините.

"И за Асеновград, и за цялото ни общество предстои и власти, и граждани да решават проблемите с ромския етнос, така че да не се допуска омраза у едни и страх от саморазправа у други. Живеем в трудно време и провокациите за дестабилизация могат да дойдат отвсякъде. Но ние не трябва да ги допускаме. Вярвам, че добрите решенията са възможни и изпълними", коментира кметът на Асеновград.

Като пример за последователните действия на общината по темата, Караиванов посочи, че още през 2014 г. е издал заповед за забрана на движението на каруци в града. Той се закани, че действията на администрацията му "ще бъдат още по-решителни срещу тази доказана опасност по улиците на града".

Споделяне

Още по темата

Още от България