Градският прокурор Николай Кокинов:

Проверката за подслушването в МВР включва безпристрастни експерти от научните среди

Николай Кокинов, сн. БГНЕС

Започналата по нареждане на главния прокурор проверка в МВР на скандалните данни за незаконно подслушване, изнесени от лидера на БСП Сергей Станишев, ще ползва и услугите на професионални безпристрастни експерти от научните среди, които са извън системата на вътрешното министерство. Това обяви в неделя пред БНРградският прокурорна София Николай Кокинов.

Това според него се налагало, тъй като "част от нещата, които следва да бъдат анализирани, са свързани с определени технически познания”.

Позовавайки се на получен от него анонимен сигнал, в четвъртък Сергей Станишев съобщи за незаконна схема за подслушване на висши политици, бизнесмени, лидери на протестите и обществено активни граждани, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Лидерът на БСПпредаде данните на главния прокуроп Сотир цацаров, като сравни скандала с "Уотъргейт" и разясни, че незаконното проследяване се извършвало от служба СДОТО в МВР.

По данните на Станишев екипът на подслушването се движел със сив ван "Крайслер Вояджър", чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция. В сигнала до лидера на БСП са посочени имената на конкретни служители.

Изнесеното от Станишев бе категорично отхвърлено от Цветанов. "Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него днес няма доза истина", каза доскорошният вътрешен министър.

"Факт е, започнахме такава проверка. Не го възприемам като изпитание, всяка работа е вид изпитание. Да не драматизираме, ще изпълним поставените задачи от главния прокурор и ще изследваме работата на СДОТО. Ще проверим целия документооброт, ред, начин, има ли отклонение от законовите норми за използване на СРС”, каза в неделя Николай Кокинов.

Той съобщи, че оперативен ръководител на проверяващия МВР екип е заместникът му Роман Василев. Общо в проверката участват 12 прокурори. Срокът на проверката е до 12 април.

"Започнахме я незабавно още в петък. Лично целият екип отидохме до МВР и се заехме със задачите. Срещаме пълно съдействие на служителите на МВР. Проверката продължава и механизмите функционират нормално.  Предпочитаме лично да отидем на място и да видим как се изпълняват законовите регламенти за използване на СРС. Засега не срещаме съпротива или саботаж, всичко е в рамките на нормалното. Опитваме се да се държим далеч от политическите пристрастия и залитания”, обясни градският прокурор на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България