Проверката за заканата на Орешарски към чиновници се обърна срещу подалия сигнала

Прокуратурата вече се интересува само дали Михаил Екимджиев е набедил бившия премиер

Михаил Екимджиев. Сн. БГНЕС

Прокурорската проверка по случая със заканата на бившия премиер Пламен Орешарски да уволнява държавни служители, които се включат в антиправителствени протести, се обърна срещу правозащитника Михаил Екимджиев, който подаде сигнала, съобщава "Капитал".

Обратът е станал, след като Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство, тъй като "при извършената проверка не са били установени данни за извършени деяния по посочените текстове (от Наказателния кодекс - бел. ред.), тъй като не са били установени конкретни лица, чиито политически, граждански или лични права да са били нарушени".

Основният мотив за това заключение на разследващите е, че нито един чиновник не е подал жалба срещу думите на Орешарски. По време на проверката обаче бившият премиер дори не е бил поканен да даде обяснения, макар че от държавното обвинение винаги са твърдели, че това е най-нормалният ход на една преписка. Последният пример бе по случая с извиканите в СДВР двама журналисти от "Капитал".

Пред Mediapool адвокат Екимджиев прогнозира, че прокуратурата само ще загуби неговото и своето време, за да го вика да дава обяснения, които вече са дадени.

"За пореден път прокуратурата ще покаже, че скучае и вместо да разследва престъпления защитава политически и частни интереси. Нормалното щеше да бъде да се извика Пламен Орешарски и да бъде попитан кои са тези протестиращи, за които той има информация. После те да бъдат извикани, за да кажат дали са се почувствали заплашени от неговото изявление. Това обаче не се е случило", допълни Екимджиев.

Проверката за набедяване, която вече е в ход в Софийската районна прокуратура, е по сигнал на "буден гражданин" срещу адвоката, подаден веднага, след като той внесе сигнала срещу тогавашния премиер.

"Стремим се да подбираме най-добри кадри (сигурно не винаги успяваме), за да можем да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем, мисля, че обществото разбра, че са или преки участници в събитията тук, пред тази сграда, все още на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни, затова ще се въздържа от имена, тъй като не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освобождаваме от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в този случай", коментира миналия ноември Орешарски, с което даде повод за сигнала на Екимджиев.

По сигналите, подадени от правозащитника Михаил Екимджиев и други граждани, е била възложена проверка на ДАНС, която от своя страна е изискала информация от СДВР "относно наличие на жалби до правоохранителните органи от конкретно пострадали лица-държавни служители", допълва "Капитал".

От МВР отговорили, че няма нито жалби "от служители в държавната администрация за извършени спрямо тях действия, нарушаващи лични права, възпрепятстващи упражняване на трудови или политически права, както и правото им на събрания, митинги и манифестации", нито случай на "подаден сигнала за упражнена принуда от страна на министър-председателя спрямо такива лица".

Наскоро служебният вътрешен министър Йордан Бакалов обяви и, че в силовото ведомство няма информация за разработвани протестиращи в отговор на запитване от активисти на "Протестна мрежа". В момента се чака отговор и от ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?