Проверки на лекции на проф. Михаил Мирчев заради реч на омразата

проф. Михаил Мирчев

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по изнесена информация за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите на преподавателя в Софийския университет проф. Михаил Мирчев, който бе кандидат на БСП за кмет на София през 2015 г.

Предстои да бъде образувано производство пред комисията, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация.

До това се стигна, след като студенти излязоха с отворено писмо, че в лекциите на Мирчев, който води курса "Социална работа с ЕТНО групи", има ксенофобия и расизъм.

"От няколко дни проф. Мирчев публикува в своя youtube канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност. Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр. Така например във втората си лекция професорът нарича пакистанците и афганистанците "примитивни културни норми още от седми век" и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, насочени срещу ромите. Той нарича чернокожите и арабски мигранти в Италия "агресивно и нежелаещо да се интегрира" малцинство. В третата си лекция казва за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са "дълбоко необразовани хора", "неспособни да учат, да имат ценност за учене", "годни само за някакъв много примитивен ръчен труд". Малко по-рано в същата лекция нарича ромите в България "доста агресивна общност с много агресивно поведение". Прекарва дълго време да обяснява за раждаемостта на "циганките", която "раздува общността им". Допълнително, проф. Мирчев се обръща към една от студентките вместо с името ѝ, с "майката на две деца", а по-късно в същата лекция казва: "На мен ми се иска вие, жените, да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече!", написаха миналата седмица в писмото си от Студентско общество за равенство, които поискаха Мирчев да бъде отстранен.

Започнала е и проверка от етичната комисия към Софийския университет. Независимо от това, Общото събрание на Алма Матер излезе и със становище по случая, но без да споменава името на Мирчев. "Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода "не нарушава чуждото достойнство". Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия", пише в нея.

В позицията се казва още, че академичните стандарти на Софийския университет изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. "Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения", посочват още от СУ.

"За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство", пише в позицията.

Тя завършва с думите, че Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.

В подкрепа на Мирчев пък се обявиха от политици, сред които са евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и бившият здравен министър Петър Морсков.

"Тези искания (бел.ред- за освобождаването на Мирчев) са в пълен противовес на традицията на университетското образование, което от над хилядолетие насам повелява идеите да бъдат оборвани чрез дебат, а не чрез подмолни действия, клевети и доноси, пълни с епитети без никакво обосноваване и ясна дефиниция. Освен очевидните негативи от това един преподавател да бъде уволнен и публично порицан, просто защото лекциите му не удовлетворяват политически коректната трактовка на дискутираната от него тема, считаме, че подобни действия биха довели до масова автоцензура сред академичните среди", пише в позиция, публикувана в "Консерваторъ".

Според тях "в момента на родна територия наблюдаваме генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която трябва да спрем в зародиш преди бавно, но сигурно да ескалира до въвеждането на квоти, "реч на омразата", политически коректен новговор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и т.н". Всичко това, разбира се, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма".

Подкрепящите Мирчев призовават ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието г-н Красимир Вълчев да не се поддават на "необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на публичния дебат, а съответно и на социалната тъкан на обществото". 

Споделяне

Още по темата

Още от България