Проверки в "Метро" и "Фантастико" за картелни цени

Проверки в "Метро" и "Фантастико" за картелни цени

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) проверяват офисите на фирмата "Метро Кеш енд Кери България” ЕООД в град София, както и дружества от икономическата група на търговска верига “Фантастико” по подозрения за договаряне на цени и разпределяне на пазара, съобщиха от антимопонолната комисия в понеделник.

Действията се предприети след самосезиране, че двете дружества прилагат забранени съгласувателни практики при определяне на цени и други търговски условия, разпределят пазари и източници на снабдяване, както и прилагат различни условия към различните си партньори, с което ги поставят в неравностойно положение и нарушават правилата за конкуренцията.

Проверяващите търсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение в областта на забранените споразумения, решения и съгласувани практики. В случай, че събраните доказателства потвърдят наличието на нарушение, Комисията ще предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения.

Санкцията е до 10 процента от оборота на наказаното дружество за предходната година.

Акцията идва само дни, след като от КЗК се заканиха да извършат проверки на хранителните вериги за картелни цени и договорки за разпределяне на пазара, както и на аптеки, банки и застрахователи.

С избора на ново ръководство през лятото, антимонополната комисия демонстрира активност срещу евентуалните картелни споразумения. Миналата седмица тя предяви обвинения срещу шест вериги бензиностанции за това, че от 2012 г. досега са договаряли цените си в ущърб на конкуренцията на пазара, с което са били ощетени потребителите.

Споделяне

Още от Бизнес