Проверки в целия свят заради "Панамските документи"

И руската прокуратура ще разследва информациите за офшорни схеми

Проверки в целия свят заради "Панамските документи"

Разкритията в "Панамските документи" доведоха до масови проверки за укриване на данъци и незаконни финансови операции в целия свят. Въпреки че Кремъл заклейми информацията за офшорните кражби на Путин като антируски заговор, руската прокуратура обяви, че ще провери изтеклите данни за руски граждани, които са се облагодетелствали от офшорни фирми.

Проверките ще имат за цел да установят дали действията на лицата и компаниите, замесени в скандала с "Досиетата на Панама", са били в съответствие с поетите от Москва ангажименти към международната общност за борба с корупцията и прането на пари, съобщи говорителят на главната прокуратура Александър Куреной.

Засега не е ясно какво точно ще бъде предмет на прокурорската проверка и ще засегне ли президента Владимир Путин или неговите приятели, след като документите осветлиха схемата на офшорна империя за милиарди.

Китай остава пасивен след изнесената информация, като комунистическият режим е наложил пълно информационно затъмнение в страната около изтеклите документи на четвъртата най-гхоляма в света фирма за офшорни услуги "Мосак Фонсека"

Разследвания в цяла Европа

Властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия, Австрия, Испания и редица други страни поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони.

Според главния издател на германския в. "Зюддойче" Волфганг Крах, цитиран от Асошиейтед прес, в документите са посочени имената на над 1000 германски граждани, които са използвали големи германски банки като Дойче банк (Deutsche Bank), Комерцбанк (Commerzbank), Хипо ферайнсбанк (Hypo Vereinsbank) и Байрише ландесбанк (Bayrische Landesbank).

Публикуването на документите припомня необходимостта от по-решителни мерки в тази сфера, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуриа.

По думите му през последните 7 години в света като цяло в тази сфера се е извършила "невероятна трансформация".

132 юрисдикции вече са се съгласили с обмена на информация "при поискване", а 96 от тях през идните две години ще преминат към автоматичен обмен на информация за финансовите сметки.

Френската финансова прокуратура обяви, че започва предварително разследване за данъчни измама при утежняващи вината обстоятелства, предадоха Ройтерс и АФП.

Разкритите практики вероятно ще засегнат френски граждани, дължащи данъци, обясни решението си прокуратурата.

По-рано министърът на финансите Мишел Сапен каза, че френското правителство ще поиска достъп до документите, разкриващи случаи на създаване на офшорни компании с цел укриване на доходи. Сапен даде уверения, че нарушителите ще бъдат наказани.

Френският президент Франсоа Оланд също обяви, че разкритията ще предизвикат съдебни процедури във Франция.

Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) съобщи, че пуска в ход предварително разследване като реакция на разпростанената информация, обвързваща швейцарски банки, както и други, с офшорни сделки с богати и влиятелни клиенти.

В Испания прокуратурата започна разследване за пране на пари срещу "Мосак Фонсека“, предаде АФП.

Представител на обвинението уточни, че разследването се отнася само до прането на средства, собственост на живеещи в Испания клиенти на панамската фирма.

Стана ясно, че сред имена на испанци или на хора, живеещи в Испания, които може да са използвали услугите на „Мосак Фонсека“ за избягване на данъци, са играчът във футболния клуб "Барселона“ Лионел Меси, баща му Хорхе, режисьорът Педро Алмодовар и лелята на крал Фелипе VI – Пилар Борнонска.

Тръгва проверка и срещу Порошенко

Украинската данъчна служба също обеща да провери данните, че президентът Петро Порошенко притежава офшорни компании.

"Вчера възложих на отдела за физически лица да провери информацията в печата и да открие там данни, които можем да проверим. Мисля, че ще го направим възможно най-бързо и ще информираме обществеността", заяви пред журналисти шефът на службата Роман Насиров.

Международният консорциум на разследващите журналисти със седалище във Вашингтон публикува в неделя извадки от 11.5 милиона документи с данни за офшорни сметки на редица сегашни и бивши световни лидери. Документите с информацията изтекоха от панамска адвокатска кантора, предоставяла услуги на желаещи да регистрират фирми в офшорни зони.

Шефът на консорциума Джерард Райл обаче заяви пред ТАСС, че "Панамските документи" не са достъпни за обществеността и едва ли ще бъдат публикувани. "Не сме разкрили цялата база данни, нямаме и намерение", каза той.

По данни от журналистическото разследване, Порошенко все още не е предоставил активите на своята сладкарска компания "Рошен" за доверително управление, а е създал офшорна фирма, за да ги реструктурира. Самият президент заяви, че се е оттеглил от управлението на активите и е възложил тази дейност на консултантски и юридически кантори. Вчера украинското бюро за борба с корупцията заяви, че няма право да разследва случая, тъй като не може да води следствие срещу действащ държавен глава. Генералната прокуратура също отбеляза, че случаят е извън компетенцията ѝ.

ЕС да засили борбата със заобикалянето на данъчните закони

Европейският съюз трябва да засили борбата със заобикалянето на данъчните закони, коментира еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Делото за Панамските документи не трябва да става фактор, който затруднява дейността ни, а точно обратното – да допринесе за ускоряването ѝ. Трябва да се действа по-мащабно и с по-бързи темпове при осигуряването на прозрачността на (финансово-данъчните) операции, подчерта Московиси.

Еврокомисарят увери, че ще положи всички усилия европейската директива за борба с отклоняването от данъчни задължения да бъде единодушно одобрена от страните членки на ЕС.


САЩ с допълнителни мерки срещу използването на офшорни компании

Властите в САЩ взеха допълнителни мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони от американски компании, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите и данъчната служба обявиха нови мерси, насочени срещу т. нар. корпоративни и данъчни инверсии, които включват използване на офшорни зони.

При тези практики американска компания обикновено купува по-малък чуждестранен конкурент и се пререгистрира в неговата страна. По този начин се прехвърля данъчната ѝ регистрация, въпреки че основната част от ръководството остава в САЩ.

Според министъра на финансите Джейкъб Лу мерките трябва да направят подобни схеми по-малко изгодни за компаниите от икономическа гледна точка и чрез тях може да бъде забавен темпът на инверсиите. Те обаче могат да бъдат спрени само от законодателство, което трябва да бъде прието от Конгреса, подчерта той.

Президентът Барак Обама приветства решението на министерството на финансите и призовава законодателния орган да предприеме действия срещу тези практики, посочи Белият дом. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят