Проверките на ДАНС в ЕВН били елегантни, в Австрия ги определят като нападки

Изглежда, че се изостря конфликтът между българското правителство и позиционирания в Долна Австрия енергиен концерн ЕВН, пише австрийското издание “Ди Пресе“ в сряда по повод посещението на цивилни служители на ДАНС в клиентските центрове на компанията в седем български града.

“Вчера се появиха едни господа, които се представиха като служители на националните служби за сигурност и поискаха документация за инвестициите”, каза пред “ Ди Пресе” говорителят на ЕВН Щефан Цах.

“Тръгнаха си с празни ръце, защото този начин на работа не отговаря на стандартите на ЕС. Между другото данни могат да се получат при поискване – от централата, а също и от държавния регулатор“, допълни говорителят на концерна.

Българският регулаторен орган е всъщност този, които определя цената на тока на базата на одобрени инвестиции“, подчертава Цах. По този начин той парира нападенията на премиера Бойко Борисов, който обвинява трите чужди електроразпределителни дружества в “далавери”, защото продавали на крайните клиенти на прекалено високи цени, пише изданието.

Заради проблемите с бюджета растат въжделенията на правителството да се сдобие с дивиденти от фирми с държавно участие. След приватизацията на енергийната мрежа през 2004 г. обаче, когато ЕВН става мажоритарен собственик, дружеството е реинвестирало цялата си печалба, казва Цах. След инвестиции на обща стойност от 317 милиона евро загубите по мрежата са намалели с една трета, допълва той.

Борисов обвинява електроразпределителните дружества, че инвестирали твърде малко. Но шефьт на регулаторния орган Ангел Семерджиев даде във вторник добра оценка на ЕВН: За разлика от немското Е.ОН и чешкото ЧЕЗ, австрийците изцяло са изпълнили инвестиционните си програми за 2008 и 2009 г., коментира “Ди Пресе“.

В същото време вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че проверката в офисите на EВН България се преекспонира.

По думите му това е просто една от мерките, които предприема правителството да създадем тези условия, които да гарантират, че няма злоупотреби и че всичко, което е направено като инвестиции, съответства на документите в тези дружества.

“В тази посока смятам, че всичко е било елегантно, културно, възпитано и не би трябвало да се създава истерия, от това което колегите правят“, каза Цветанов.

Запитан дали подобни проверки ще има в офисите на другите енергоразпределителни дружества, той заяви, че ще бъде направено и се прави всичко, което е необходимо.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?