Проверките по границите в Шенген ще продължат до края на октомври

Проверките по границите в Шенген ще продължат до края на октомври

Съветът на ЕС одобри препоръката на Европейската комисия за запазване на проверките по границите на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия в следващите шест месеца. Комисията препоръча след това, до края на октомври, проверките да отпаднат, предаде БТА от Брюксел.

ЕК уточни по-рано този месец, че дава последни шест месеца за предприетите извънредни проверки покрай терора в Европа. За сметка на отпадането на граничните проверки се препоръчват повече полицейски проверки във вътрешността на ЕС.

Държавите трябва да предприемат повече проверки по пътищата, да използват технологиите за контрол на движението - например със сканирането на регистрационните табели на автомобилите, посочи ЕК. Комисията отчете, че като цяло обстановка в ЕС се успокоява. ЕК уточни, че засилените полицейски проверки са наложени от все още големия брой мигранти, пристигнали в Гърция.

Първоначално граничните проверки в Шенгенското пространство бяха възобновени през май миналата година. По законодателството на ЕС те могат да бъдат удължавани до три пъти със срок от шест месеца, но най-много за две години. Тези мерки се възприемат като извънредни и една от целите им е предотвратяването на т. нар. вторично движение на мигранти, които напускат държавата от ЕС, предоставила им закрила, без да имат такова право.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?