Проверява се източване на болницата в Русе докато неин шеф е бил здравният зам.-министър Вичев

Минчо Вичев, сн. БГНЕС

Здравната каса прави проверка в многопрофилната болница в Русе заради съмнения за източване на 500 000 лв. при управлението на д-р Минчо Вичев, който от март е зам.-министър на здравеопазването. Причината е, че болницата отчита по клинична пътека “Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции” не само операциите, а и манипулации с озонотерапия, въпреки че този метод не се покрива от клиничната пътека.

За проверката на Районната здравноосигурителна каса в болницата съобщи в. “Утро“. От НЗОК потвърдиха, че проверка се прави, но все още нямало резултати. За проверка в болницата в Русе, но без да дава подробности, съобщи и здравният министър Десислава Атанасова, която е бивш юрисконсулт на лечебното заведение. В средата на месеца в няколко болници в страната, включително в русенската и в софийската “Пирогов“, започнаха проверки заради това, че са превишили бюджетните си лимити. В “Пирогов“ така и не бяха открити сериозни нарушения, а за останалите все още няма информация.

Озонотерапията се прилага в болницата в Русе от 2010 година по инициатива на тогавашния директор на лечебното заведение д-р Минчо Вичев.

Директорът на неврохирургията в русенската болница д-р Димитър Нешев твърди, че се е консултирал с Вичев и е получил разрешението му да попълва документи точно по пътека 205 – за гръбначни операции. Самият Вичев е коментирал пред “Утро“, че ако касата реши, болницата ще върне парите, но и пациентите ще трябва да си платят направената им манипулация.

Според него озонотерапията не противоречи на разбиранията за операция. За миналата година болницата в Русе е отчела 209 случая по тази пътека, а от началото на 2012 год. досега са 69.

Платили сме по 1819 лева за всяка от тях. Ако установим, че в тези случаи става дума за озон, а не за операции, щетата ще възлиза на над 500 000 лева“, коментира директорът на РЗОК-Русе Калоян Копчев.

Тепърва обаче проверката трябва да установи в колко от всички 278 случая става въпрос за стандартни операции и в колко – за озонотерапия. В годините, преди да бъде въведена озонотерапията, в отделението по неврохирургия на русенската болница са се правели средно по 50 операции на дискови хернии, а след това е отчетен четирикратен скок.

Не искам да коментирам редно ли е да се прилага озон или не при дискови хернии, тъй като не съм лекар, но ако една такава процедура струва 100 лева, то касата е плащала по близо 2000 лева“, заяви Копчев.

Според неврохирурга д-р Нешев обаче НЗОК умишлено е изключила озонотерапията от дейностите, които покрива клиничната пътека. Според него причината е, че “колегите в София не искаха да си нарушат оперативната работа, а озонотерапията точно това спестява“.

  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?