Проверява се паднала стена на защитен тютюнев склад в Пловдив

Проверява се паднала стена на защитен тютюнев склад в Пловдив

Министерството на културата, Дирекцията за строителен контрол в Пловдив и общината започват проверка, след като стена на тютюнев склад в защитена зона беше съборена в събота при разчистване на терен за строителство в съседен имот, предаде БНТ в неделя.

Тютюневият склад не е индивидуален паметник на културата, но е част от архитектурния ансамбъл "Филипополис-Тримонциум" и всяка намеса там трябва да бъде съгласувана, коментираха от Министерството на културата.

От фирмата собственик на тютюневия склад обясниха, че тяхната сграда е била засегната при дейностите на съседния терен, но към този момент не е ясно дали ще предяват иск.

Заместник-министър Амелия Гешева заяви, че строителството върху терена, който се намира до тютюневия склад е съгласувано от инвеститора с Министерство на културата, но след инцидента вчера дейностите там са преустановени.

"Това, което беше видимо, че при извършване на изкопни дейности в единия имот е съборена една от стените на тютюнев склад на улица "Г. М. Димитров". Към настоящия момент и към днешна дата са прекратени всички строителни и изкопни дейности. Започва проверка на ДНСК, тъй като това не са сгради паметници на културата, но се намират в зона със различни предписания и режими за опазване на културното наследство", каза Гешева..

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?