След като ВЕИ-индустрията се оплака от беззаконие

Проверява се трябва ли да е ограничено купуването на слънчевия ток

Държавната енергетика да обяви приходи, кредити и разходите за парникови емисии, искат зелените централи

Проверява се трябва ли да е ограничено купуването на слънчевия ток

Вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева е наредила на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев да се извърши проверка на необходимостта от станалите редовни в последно време ограничения за изкупуването на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

 

Това съобщиха от Министерския съвет в петък, след като от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) разпространиха становище, че са незаконни заповедите на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) за намаляване на работата на зелените централи, налагани в 15 дни от началото на април досега и продължаващи и в събота с ограничаване с 40 на сто на производството на екоток от мощности над 30 KW .

 

От съобщението на правителствената пресслужба стана ясно, че от БФА са се срещнали още в началото на седмицата със Захариева и Василев и са им изложили проблемите с ограничаването на производството им в сегашните слънчеви и горещи дни. Тогава е бил поискан докладът за нуждата от тези мерки, който ще обхване периода от началото на април до 10 май и ще е готов до дни, след което ще се обсъди с ВЕИ-инвеститорите.

 

Според организацията намалението на мощностите им противоречи на европейските евродирективи, но от ЕСО твърдят, че Законът за енергетиката им дава право едностранно да ограничават производството на ток, когато е застрашена стабилността на доставките.

 

БФА се оплаква, че липсва информация кои точно производители са ограничавани, в каква степен, по какъв график и по какви правила се преценява необходимостта да бъде ограничавана една или друга централа, след като вятърните и слънчевите централи произвеждат само 6% от електроенергията в страната.

 

“Въпреки прилаганите незаконни ограничителни мерки срещу екологичните централи, потребителите на електроенергия ще получат същата фактура в края на месеца със същия процент зелена добавка“, пише в становище на организацията.

 

Производителите на слънчев ток отново заявяват, че намаляването на мощностите им заедно с въведената в края на септември 2012 г. за ВЕИ.централите такса за достъп да енергийната мрежа отнемат 64% от приходите им и това създава заплаха за 1600 фирми, които трябва да обслужват кредити за над 2.8 млрд. лв.

 

“Реалните проблеми в българската енергетика не са в сектора на екологичните централи - те са изградени с частни капитали при ясна законова рамка, не са и само в електроразпределителните предприятия. Истинските проблеми се крият в неефективното и непрозрачно управление на енергетиката, където се генерират милиардни разходи, които не се показват във фактурата за потребление на електроенергия“, пише в съобщението.

 

Асоциацията призова да се публикуват всички разходи на държавните дружества в енергетиката, обслужваните от тях кредити, и да се обясни колко ще се плаща за закупуваните от въглищните централи парникови емисии, даващи им право да замърсяват въздуха. Топлофикациите да публикуват приходите си от производство на ел.енергия и да се покажат договорите за ремонти и доставки в АЕЦ „Козлодуй“ и в конвенционалните централи, искат още ВЕИ-производителите.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма да обяви причините за тежкото финансово състояние на НЕК, за забавянето с месеци на плащанията към производителите на електрическа енергия, крайните снабдители и останалите контрагенти, настоява БФА.

 

“ВЕИ индустрията иска ясна и стабилна среда за инвеститорите в България, която при спазване на българското и европейското законодателство да гарантира нови работни места, високи и сигурни доходи на българските граждани. За специалистите е ясно, че енергийната система на страната не е пред колапс, че няма опасност за електроснабдяването, тази заблуда се доказва и с ежедневните данни, публикувани на сайта на ЕСО, затова исканията на сектора са - да има законност в страната и незабавно да се прекратят ограниченията за зелените централи“, пише още в изявлението.

Споделяне

Още от Бизнес